Varför Sök Saker vågigt i värmen?

vågiga linjer som visas ovanför en varm grill eller en asfalterad väg i mitten av sommaren orsakas av ett fenomen som kallas refraktion. Refraktion är böjning av ljusvågor, och det inträffar när ljus passerar mellan ämnen med olika brytningsindex-i detta fall, sval luft och varm luft. Eftersom varm luft är mindre tät än kall luft, ljus påskyndar när den når en het yta och sedan tillbaka kurvor uppåt, vilket gör att betraktaren att se en bild av himlen och ytan ska visas vågiga i värmen. Detta fenomen är ansvarig för öken hägring, som brytning och reflektion ser mycket likt det mänskliga ögat, och bryts bilden av himlen från mycket heta sanden kan se ut som speglar himlen i en vattenpöl.

Anledningen till att det ser vågiga i värmen, i stället för att framstå som en stabil bild av himlen, är att lufttemperaturen är inte stabil. Varmluft naturligt stiger, så luften kommer ut den heta ytan, stiger den för lite innan snabbt kyla och sjunker värmas upp igen. Denna konstant blandning av varm och kall luft ger vibrationer, vilket innebär bryts bilder ser vågiga i värmen. En väg som ser vågiga i värmen kan vara farligt, eftersom det kan förefalla som vatten eller olja har spillts på vägen, så det är viktigt att köra försiktigt när det är varmt nog för så kallade "Highway hägringar" visas. Sanden i en öken är också benägen att hägring, som törstiga resenärer kan som bekant tolka som en oas.

När det ser vågiga i värmen, är det fenomen som kallas en underlägsen hägring , eftersom bilden sett är lägre än, eller lägre än det verkliga föremålet, i detta fall himlen. En överlägsen hägring är också möjligt, där en bild visas ovanför det verkliga objektet. För denna typ av hägring inträffa, den varma luften måste vara högre i atmosfären än kall luft. Ett exempel på en överlägsen hägring är solljuset som ibland ses över horisonten när solen är under horisonten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.