Vad mineraltillgångar finns i rymden?

Yttre rymden har extremt rika mineraltillgångar, i synnerhet i form av nickel och järn från järn-nickel asteroider. Asteroiden 16 Psyche, en 200 km (125 km) bred asteroid som uppgår till minst 1% av materialet i asteroidbältet, innehåller 1,7 x 10 19 kilo malm, tillräckligt för att försörja 2007 världens produktion Kravet på miljontals år. En mer blygsam asteroid, kunde bara en kilometer i storlek, innehåller miljarder ton järn-nickel malm. För referens, är den årliga världsproduktionen av järnmalm omkring en miljard ton. Cirka 800 miljarder ton av resurser järnmalm finns i hela världen, vilket känns som mycket, men om förbrukning fortsätter att växa exponentiellt, kan det vara fullständigt gräva upp under ett århundrade, vilket krävde järn från annat håll.

Begreppet utnyttja asteroider för mineraler har kallats asteroid gruvdrift. Tillräckliga resurser finns i asteroidbältet att upprätthålla järn och nickel behov av vår civilisation under många år framöver, men de höga kostnaderna för rymden lanserar göra sina nuvarande återhämtningen oöverkomligt dyra. Andra resurser finns på asteroider i mindre kvantiteter, inklusive de flesta metaller med atomnummer lägre än järn. Betydande sötvattenresurserna finns på Jupiter-familj kometer, men avsaltning kan bli billigare än att det införs en asteroid, även på lång sikt. Stor Helium-3 resurserna finns på ytan av månen, som teoretiskt skulle kunna användas för reaktorer makt fusion.

För asteroid gruvdrift vara ekonomiskt genomförbart, omfattande robotteknik skulle behöva utvecklas, helst självreproducerande robotteknik, eftersom utrymmet gruvdrift skulle vara en mödosam och något farlig affär. Heavy in situ resursutnyttjandet behövas för att minimera vikten på materialet som lanseras från jorden. Den första asteroiden gruvbrytningen skulle sannolikt att ske på jordnära asteroider, som är ovanligare än sina kusiner i asteroidbältet, men stora och många nog för att ge stora resurser för nystartade utrymme kolonisation och ekonomisk exploatering. Ett tänkbart mål skulle vara 4660 Nereus, en 1 km bred asteroid vars bana i förhållande till jorden innebär att det skulle krävas mindre energi för att göra det där än månen, men resan skulle bli längre, eftersom det är ungefär tre gånger så långt som månen vid dess närmast.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.