Vad är några krita organismer?

kritaperioden är en geologisk period som sträcker sig från 145,5 till 65,5 miljoner år sedan. Med en total längd på 80 miljoner år, är krita längsta geologiska period under de senaste 542 miljoner åren. Staden är känd för att vara dominerad av dinosaurier och andra stora reptiler, såsom flygödlor (bevingade kräldjur), mosasaurs, plesiosaurus, ichthyosaurus och pliosaurs (alla marina reptiler). Däggdjur var närvarande, så små rengöringsmedel i natten, liksom några jätte groddjur som överlevde genom geografisk isolering. Fåglar började diversifiera och konkurrera med flygödlor till skyarna. under krita, klimatet var varmt och havsnivåer var höga. Mycket av denna värme kom från rika vulkanisk aktivitet som släpptes stora mängder av växthusgasen koldioxid i atmosfären. Skogar, gjort av barrträd och /eller cycadéer, omfattade planeten, inklusive Sydpolen. Stora delar av Nordamerika var översvämmad av en epicontinental havet kallas västra Inredning Seaway, och vatten omfattade stora delar av dagens Indien, Afrika och Europa. Eftersom Australien var bortkopplad till Antarktis, ingen kylig cirkumpolära nuvarande, och den antarktiska kontinenten var varmt och grönskande.

Dinosaurierna var som mest varierade under krita, särskilt i slutet av perioden, och inkluderade Ceratopsier som Triceratops , den tungt bepansrade ankylosaurier,-ankan billed Hadrosauridae, köttätande theropoder som Tyrannosaurus rex , jättelika sauropoder, kallas olika växtätare Ceratopser, små, fåglar, ägg -stöld dinosaurier, och många fler. Ryggradsdjurens markbundna biomassa var enorm, förmodligen mer än dubbelt så stor som dagens. Om dinosaurierna utplånades inte i slutet av krita, skulle de ha diversifierat ännu mer och skapat ytterligare nya former.

ockuperades haven och domineras av de vanliga marina reptiler: plesiosaurus och pliosaurs. Ichthyosaurus levde under krita, gå utdöd cirka 25 miljoner år innan dinosaurierna gjorde. De var bland de enda större reptil grupper att gå utrotade i mitten av krita och i massan utdöendet vid dess slut. Ungefär samtidigt som ichthyosaurus gick utdöd, stor orm-liknande marina reptiler kallas mosasaurs utvecklas, växa upp till 17,5 m (57 fot) lång, bland de största marina reptiler genom tiderna.

65,5 miljoner år sedan slog en massiv asteroid jorden, orsakade ett regn av magma, blockera ut solen med damm och döda i stort sett alla djur som diskuteras i denna artikel. De huvudsakliga grupper av ryggradsdjur som överlevde var fåglar, däggdjur, krokodiler, och naturligtvis, fiskar och hajar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.