Vad är några Ediacaran organismer?

Ediacaran organismer levde under Ediacaran perioden, en geologisk period som sträcker sig från cirka 635 till 542 miljoner år sedan. Den Ediacaran innehåller det tidigaste kända förekomsten av flercelliga organismer, som börjar visas i fossila fynd 600 miljoner år sedan med små Nässeldjur (släkt med maneter och korall), poriferans (svampar), och i början av bilaterala djur som Vernanimalcula .

Fossilized Ediacaran organismer delas in i två kategorier: de så kallade Ediacaran fauna, en rad täcke och påse-liknande former som ibland kallas "livets misslyckat experiment" som gick utdöda före slutet av perioden, och andra djur som utgjorde tidigt exempel på djur som fortsatte in i kambrium (omedelbart efter Ediacaran perioden) och därefter, som omfattar Nässeldjur, poriferans och tidigt bilaterians som segmenterade maskar. Förvirrande, ibland ordet "Ediacaran fauna" avser alla organismer som lever under Ediacaran period, medan andra gånger hänvisar bara till den första utlöpare av flercelliga organismer med en distinkt vadderade utseende. Vissa cladists klassificera även dessa i sitt eget rike inom domänen Eukaryota.

Mer än 100 släkten av Ediacaran organismer har beskrivits, inklusive Pteridinium, Ediacaria, Marywadea, Charnia, Dickinsonia, Arkarua, Onega , och Yorgia . Förhållandet mellan Ediacaran organismer till nutida former är mycket debatteras. Även om ingen har hittills hävdat att RYGGSTRÄNGSDJUR (djur med ryggrad eller notocord) kan hittas i Ediacaran fossila fynd, hävdas det att phyla såsom blötdjur, Gördelmaskar, Plattmaskar, nematoder, och andra kan ha uppkommit under denna tid. En av de ikoniska Ediacaran organismer är Dickinsonia , en bilateralt symmetrisk räfflad oval av okänd samhörighet. Dickinsonia varierade i storlek från 4 till 1. 400 millimeter, en mycket hög grad av variation. Det är tänkt att visas gränslösa isometrisk tillväxt, det vill säga, höll det växer hela tiden tills det dog. Den interna av Dickinsonia består av spindel-liknande fibrer 0,5-1 mm i diameter med okänd funktion. En ikoniska Ediacaran organism, Yorgia , såg ut en korsning mellan Dickinsonia och en segmenterad mask. Mycket långa spår från Yorgia har hittats på upp till 43 m (141 fot) har hittats, vilket tyder starkt att organismen är rörligt.

En annan av de berömda Ediacaran organismerna var Charnia , orsakade en ormbunksblad-liknande djur vars upptäckt 1957 forskarsamhället att ta Tanken före kambrium flercelliga livet på allvar för första gången. Charnia , en del prover som överstiger 2 m (6,5 m) lång, är både tidsmässigt och geografiskt mest spridda Ediacaran fossil. Även ursprungligen klassificerats som en släkting till havet pennor, har denna tolkning sedan dess vanrykte. Mycket lite är känt om ekologi eller livscykel Charnia .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.