Vad är ett Hertzsprung-Russell-diagram?

Hertzsprung-Russell-diagram är ett verktyg som astronomer och astrofysikerna använder för att klassificera olika typer av stjärnor. Det kallas ibland Color-Magnitude Diagram (CMD). Den Hertzsprung-Russell-diagram främst tomter färg /värme för en stjärna mot dess absoluta magnitud /ljushet. Färg och värme är x-axeln. De delar en axel eftersom färg och värme korrelerar mycket väl med varandra. Upp till ca 3500 K yttemperatur, stjärnorna är röda, upp till cirka 4500 K de är orange, upp till ca 6000 K de är gula, upp till cirka 9000 K de är vita, och utöver detta är blå. Vissa stjärnor, såsom Wolf-Rayet stjärnor, har yttemperaturer på upp till 25. 000 K.

Absolut magnitud /luminositet är y-axel Hertzsprung-Russell-diagram. Återigen, liksom med X-axeln, kan y-axeln aktie två variabler, eftersom de två är korrelerade. Absoluta storhet mäts med en standard luminositet skala, medan luminositeten sidan mäts i termer av sol enheter. Solens enheter sidan är en logaritmisk skala, eftersom stjärnor variera i sin ljushet från så mycket som 1 /100, 000. Sun till ca 100. 000 gånger solens. Under en supernova, lyser en stjärna så ljust som fem miljarder gånger solens, men detta är bara tillfälligt. The Hertzsprung-Russell-diagram visar att stjärnor klustret i flera naturliga kategorier: huvudserien (dvärgar), som vår sol är medlem, består av väte-fusing stjärnor, vita dvärgar, som har förbrukat sitt kärnbränsle och är i färd med att kyla ner, och subgiants, jättar, och supergiants, som smälter samman element tyngre än väte, som helium.

vit dvärg stjärnor är mycket mindre än solen: de har en diameter på bara liknar jorden! Detta beror på en vit dvärg är en kvarleva av den kärna av en stjärna som tidigare genererade sin egen energi. Dvärgen stjärnor är mycket större, omkring storleken på vår sol. Jättarna är mycket större fortfarande, lika stort som omloppsbana Mars. Detta beror på att de smälter samman sin kärnbränsle snabbare uppvärmning dem upp och utöka sin kuvert.

Standarden namn efter stjärnor kommer från Hertzsprung-Russell-diagram. Till exempel om en stjärna är röd och i supergiant klassen, kallas det en röd superjätte. Vår sol är en vit dvärg. Det är gula jättar, blå jättar, dvärgar orange, röda dvärgar, och många andra kända kategorier stjärna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.