Vad är det primära trombocytfunktionen?

Trombocyter är specialiserade celler som är viktiga komponenter i blod. Den primära uppgiften för trombocyter är att förhindra alltför stora inre eller yttre blödningar efter en skada. Trombocyter bidra till att temporärt isolera platsen för ett sår som bryter sig loss från andra trombocyter och hålla sig till den utsatta, skadade kanter blodkärl. Den process där trombocyter sluta följer kärlväggarna att stoppa blödning kallas hemostas. När en person upplevelser ett onormalt högt eller lågt antal blodplättar bero på en av flera blodsjukdomar, akuta tillstånd som blödningen eller överdriven blodpropp kan leda.

Jämfört med röda och vita blodkroppar, blodplättar är mycket små och lätta. När blodet rinner genom ett fartyg, är den lätta trombocyter tvingas i ytterkanten av blodomloppet, där de omger den andra röda blodkroppar och ta kontakt med kärlväggen. Normalt trombocyter glida lätt längs dessa väggar, som är känd som endotelet. När en skuren, punktering, skrapa, eller inre skador orsakar endotel att slita sönder, dock trombocyter arbetet att koagulera blodet och hindra den från att ständigt ut ur såret. Den primära trombocytfunktionen är att hålla sig till utsatta endotelceller, vilket ger en barriär mot alltför blodförlust. Trombocyter första paus från varandra och följa utsatta områden, där de binder till en kemikalie som kallas fibrinogen. Detta syntes skapar proteinet fibrin, som bildar en liten, nästan trådliknande gräns som hindrar blodet från att strömma genom såret. Tätningen skapad av fibrin så småningom torkar och hårdnar, vilket lämnar en sårskorpa eller blåmärke. Många olika vitaminer och mineraler är viktiga för att säkerställa en effektiv trombocytfunktionen och fibrin syntes, bland annat kalcium, vitamin A och vitamin K.

blodpropp är en absolut nödvändig process för att förhindra potentiellt allvarliga eller livshotande tillstånd. Onormal trombocytfunktionen kan bidra till trombos, som är orimlig blodpropp eller blödningar, en drastisk förlust av blod genom en utsatt sår. Hemostas kan störas när vissa medfödda eller förvärvade villkor påverkar trombocytfunktionen eller produktion.

En person med ett ovanligt högt antal blodplättar, ett tillstånd som kallas trombocytos, finns risk för alltför blodpropp i extremiteterna eller hjärnan. Blodproppar hindrar blodflödet och förhindra att syre kommer in i hjärnan, vilket kan leda till stroke eller bestående hjärnskador. Ett lågt antal blodplättar, som kallas trombocytopeni, kan orsaka blödningar och spontan blödning från huden eller näsa. När trombocytos eller trombocytopeni upptäcks i tid kan läkare ordinera mediciner och behandla bakomliggande orsaker för att återställa normal trombocytfunktionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.