Vad är den Internationella rymdstationen?

Den internationella rymdstationen (ISS) är en forskningsanläggning i låg omloppsbana kring jorden, som kretsar runt på en höjd mellan 320 km (199 mi) till 345 km (214 mi). Från och med maj 2007, består den internationella rymdstationen av fyra små rum, känd som "tryck moduler" i teknik språkbruk, och har en levande kapacitet för tre astronauter. Stationen beräknas stå klar från och med 2010, och kommer att omfatta totalt 10 tryck moduler, tillsammans med en Soyuz rymdfarkosten fungerade som en livbåt och en stor unpressurized Truss för solpaneler.

För närvarande är den internationella rymdstationen det enda som är permanent bemannad anläggning i omloppsbana. Den skapades som ett sätt för fem rymdorganisationer dela de höga kostnaderna för att starta upp och driva en omloppsbana anläggning. De fem byråer som deltar i ISS-projektet NASA (USA), Roskosmos (Ryssland), JAXA (Japan), CSA (Kanada) och ESA (Europeiska unionen). Vid den tidpunkt då stationen är klar 2010 kommer hela projektet har kostat cirka 100 miljarder dollar eller mer. Den internationella rymdstationen har varit i omlopp sedan 1998 men bara ockuperade sedan 2000. Den har redan haft 124 olika besökare, varav fem betalande rymdturister, som betalade 20 miljoner amerikanska dollar (USD) var att besöka stationen. Den första modulen i den internationella rymdstationen, Zarya (som betyder "gryning" på ryska), lanserades 1998, och kretsade självständigt under nästan två år på grund av förseningar i uppbyggandet Zvezda ( "stjärna" på ryska), en tjänst modul med sovande plats för två astronauter. Zvezda innehåller också en dusch och toalett, träningsutrustning, ett kök för matlagning, och är den största modul på den internationella rymdstationen, med liten marginal. Strax efter Zarya lanserades, den amerikanska modulen Unity var fäst vid den. True to its name, Unity fungerar som en förenande nod mellan andra moduler, och ibland kallas Node 1. Den sista modulen för närvarande i omloppsbana är den USA-byggda Destiny Laboratory Module, där forskning bedrivs.

Från slutet av 2007 till 2010, sex ytterligare moduler ska lanserad: Node 2, Columbus Laboratory Module (europeiska), Japanese Experiment Module, Multipurpose Laboratory Module (ryska), Node 3, och Docking Cargo Module. Målet är att rymdstationen vara klar 2010. De flesta av modulerna har en förväntad livslängd som verkar i 15 år, så den första modulen kanske behöver bytas ut eller kasseras under 2013, men majoriteten av stationen bör vara i drift år 2020.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.