Vad är Spitzer Space Telescope?

Spitzer Space Telescope är ett infrarött rymdteleskop, det sista av fyra rymdteleskop som lanseras för NASA: s Stora observatorier program. De tre föregående teleskop inletts för detta program var Hubble Space Telescope (1990), Chandra X-ray Observatory (1991), Compton Gamma Ray Observatory (1999). Varje specialiserat sig på en del av det elektromagnetiska spektrumet. Den Spitzer Space Telescope är uppkallad efter Dr Lyman Spitzer, Jr, som uppstod idén om rymdteleskop i mitten av 1940-talet. Namngivningen var unika för att vara från en tävling öppen för allmänheten snarare än en styrelse bestående av framstående astronomer. Eftersom Lyman Spitzer dog 1997, hade han aldrig kunnat se teleskopet som bär hans namn Uppskjutning i rymden.

Infrarött ljus är det ljus som produceras av värme. Det är något mindre energisk än den visuella delen av skalan, med en något längre våglängd, i Ballpark av mikrometer. Eftersom varje stjärna avger infraröd strålning i stora mängder, kan Spitzer Space Telescope observera allt ett optiskt teleskop kan, och lite mer lite. Eftersom infrarött ljus är osynligt för människor och motsvarar ingen färg som vi känner till, bilder returneras av Spitzer har lämnat oriktiga färg så att de kan tolkas av forskare. Spitzer är särskilt känd för sin imponerande bilder på Andromedagalaxen, endast två miljoner ljusår från jorden-det närmaste galax för Vintergatan.

Spitzer är också känd för att vara den första teleskop för att plocka upp själva ljuset från en exoplanet, vilket den gjorde under 2005, men inte lösa in den i en verklig bild. År 2004 observerade Spitzer en svag stjärna som anses av många forskare vara den yngsta någonsin avbildad. En av Spitzer främsta uppgifter är att observera YSO (unga stellar objekt) och så kallade stellära plantskolor.

Den Spitzer Space Telescope bilder är fria för allmänheten och för journalistiska ändamål, och har publicerats i den ansedda tidskriften Nature , bland många andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.