Vad är Molecular Nanotechnology (MNT)?

Molekylär nanoteknik (MNT) är en förväntad produktionsteknologi som möjliggör exakt styrning och positionella montering av molekyl-storlek byggstenar hjälp av nano-skala manipulator armar. Molekylär nanoteknik betraktas allmänt som skiljer sig från den mer omfattande Termen nanoteknik, som nu används för att hänvisa till ett brett spektrum av vetenskapliga och tekniska projekt som fokuserar på företeelser eller egenskaper nanometerskala (cirka 0,1-100 nm). Nanotekniken finns redan ett blommande fält, men molekylär nanoteknik-målet produktiva, molekylär skala maskin-system-är fortfarande i den preliminära forskningsstadiet.

Nanoteknologi infördes första gången 1959, i ett föredrag av den Nobelpristagaren fysikern Richard Feynman, med titeln "Det finns gott om plats på botten". Feynman föreslog att använda en uppsättning av konventionell storlek robot armar för att bygga en kopia av sig själva, men en tiondel den ursprungliga storleken, sedan använda denna nya uppsättning av vapen för att tillverka en ännu mindre uppsättning, och så vidare, tills molekylär nivå är nådd . Om vi hade många miljoner eller miljarder sådan molekylär skala vapen, kan vi programmera dem att arbeta tillsammans för att skapa makronivå produkter byggs från enskilda molekyler-en "bottom-up-tillverkning" teknik, i motsats till den vanliga tekniken med skärande bort material tills du har en färdig komponent eller produkt-"top-down tillverkning".

Feynman idé var i stort sett undiscussed fram till mitten av 80-talet, när MIT-utbildad ingenjör K. Eric Drexler publicerade "Engines of Creation", en bok att popularisera potential molekylär nanoteknik. Eftersom MNT skulle göra det möjligt för tillverkarna att tillverka produkter från botten upp med exakta molekylära kontroll, ett mycket stort antal kemiskt möjliga strukturer kan skapas. Sedan MNT system skulle kunna ge varje molekyl i dess särart, kunde molekylära tillverkningsprocesser vara mycket ren och effektiv. Också, eftersom varje litet ärende i en molekylär nanoteknik system skulle ingå i en nanonivå manipulator, kunde nanotekniska systemen bli mycket mer produktiv och behålla mycket högre throughputs än modern tillverkningsteknik som använder makronivå manipulatorer att tillverka produkter.

För att initiera en MNT revolution skulle kräva en "montör"-en omprogrammerbara nanonivå manipulator kan skapa ett brett spektrum av molekylära strukturer, inklusive en komplett kopia av sig själv. Den första montörer kommer endast att fungera effektivt i lab-kontrollerade miljöer, som ett vakuum. Tillkomsten av självreproducerande molekylär nanomachines snabbt kunde leda till "desktop nanofactories", bordsskiva apparater som förbrukar mindre belopp makt och innehåller programvara som krävs för att tillverka ett intressant utbud av nyttiga produkter. Tillkomsten av MNT skulle revolutionera hela sektorer av mänsklig verksamhet, inklusive tillverkning, medicin, forskning, kommunikation, data, och krigföring. När fullt utvecklad molekylär nanoteknik kommer fram är för närvarande okänt, men en del experter förutser dess ankomst någon gång mellan 2010 och 2030.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.