Vad är Gravitational potentiell energi?

Gravitational potentiell energi är energi som lagras i ett objekt på grund av dess höjd över jordens yta. För att ett objekt som ska lyftas vertikalt uppåt, måste arbetet ske mot den nedåtgående dra av tyngdkraften. Den mängd energi som används för att lyfta invända mot tyngdkraften därefter lagras som gravitationell potentiell energi inom objektet. När objektet frigörs och faller mot jorden, den lagrade energin omvandlas till kinetisk energi, energi i rörelse. Den mängd gravitationell potentiell energi som ett föremål besitter beror på föremålets massa och tyngd, dess höjd över markytan och styrka på allvar. Ett tungt föremål kommer att ha mer gravitationell potentiell energi som ett lättare objekt. Ett objekt en mil upp i himlen kommer att ha mer energi än samma objekt en fot från ytan. Dessutom ett objekt lyfts upp på månen, som har en svagare på allvar än vad jorden, kommer att ha mindre potentiell energi än samma objekt på samma höjd över jorden.

Jordens gravitationskraft området varierar i styrka från plats till plats. Denna variation är dock så små att de nästan försumbar. I fysik, därför tyngdkraftsaccelerationen nära ytan av jorden i allmänhet betraktas som en konstant. Denna konstant anges i meter per sekund per sekund (m/s2) enligt följande: vikt=9,8 m/s2. En potentiell energi definition måste tas för massan av ett objekt, dess höjd och kraften i gravitationsfält. En enkel potentiell energi formel för ett objekt lyfts upp från jordytan kan alltså konstateras följande: potentiella energi=massa objekt i kg x 9. 8 x höjd objekt i meter. Denna potential energiekvationen använder konstant värde 9,8 till representera kraft vid acceleration som genereras av tyngdkraften på jorden.

Det finns många praktiska tillämpningar för användning av gravitationell potentiell energi såsom produktion av vattenkraft. Till exempel kan ett vattenkraftverk har överskott på el under perioder med låg efterfrågan. Detta överskott makt kan användas för att pumpa vatten från en låg reservoar till en högre reservoar. Därvid lagrar makt som gravitationell potentiell energi. Vid hög belastning, kan vattnet släppas från hög reservoar, och den potentiella energin som lagras kan användas för att generera mer el.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.