Tekniska framstegen snabbare?

Även om valet av milstolparna är delvis godtyckligt, har historiker jämfört olika uppsättningar av "större milstolpar" som definieras av dussintals respekterade publikationer, och fann att accelerationen effekten är närvarande i varje lista. En uppenbar orsak för de allt snabbare tekniska utvecklingen är att det finns helt enkelt fler människor idag. Under större delen av mänsklighetens historia fanns det färre än tre miljoner människor på jorden. Genom uppfinningen av jordbruket i 8. 500 f. Kr. fanns det cirka fem miljoner människor. Genom Kristi födelse fanns det 200 miljoner. År 1800 världens befolkning var ungefär en miljard, och från och med 2008 är 6,6 miljarder. 10% av alla som någonsin har levt lever idag, och vi är mer välutbildade, sammanlänkade, effektiv och automatisering-stöd än någonsin.

Fler människor betyder fler jordbrukare, mer fabriksarbetare, fler företagare, fler vetenskapsmän, uppfinnare och genier på varje rand. Ju fler människor det finns och bättre teknik de har, desto troligare är det att uppfinna ny teknik och distribuera dem. Det är ett grundläggande faktum för ekonomi att nya uppfinningar är otroligt positiva. Gång uppfann och distribueras, kan de öka permanent produktionen per capita för miljarder människor. Så det finns ett starkt ekonomiskt incitament i det kapitalistiska samhället, att uppfinna nya tekniker.

Teknik bygga på sig i en iterativ sätt: bättre verktyg kan användas för att konstruera allt bättre verktyg i allt snabbare takt. Futurister hävdar att avancerad teknik som kan utvecklas i det 21-talet, såsom molekylär nanoteknik och artificiell intelligens kommer bränsle att fortsätta den tekniska acceleration effekt, som producerar en tid med mycket snabba framsteg. Om detta framtida utvecklingen leder oss är någons gissa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.