I meteorologi, Vad Vädret?

Vädret är en förutsättning för atmosfäriska fenomen som inträffar vid en viss tidpunkt. Hela dagen, varje dag, olika villkor i hela atmosfären förändras beroende på tätheten av temperatur och fukt. Majoriteten av alla närvarande väder äger rum i den del av atmosfären som kallas troposfären , den lägsta regionen i luften i himlen. Det skiljer sig från klimat som är representerade på lång sikt mönster väder över tid. Det viktigaste externa stimuli som påverkar nuvarande vädret inkluderar solstrålning och lutningen på jordens axel. Solljus påverkar jordens atmosfär från rymden, vilket leder till förändringar i temperatur. Denna strålning är naturligtvis mer värme-intensiva på ekvatorn och mindre på polarområdena. Likaså det faktum att jorden lutar på ett visst sätt, beroende på sin position under året orsakar strålning till effekter i olika vinklar. Detta resulterar i smärre förändringar i temperatur och skapandet av fukt hela atmosfären, skapar olika väderförhållanden. En av de vanligaste konsekvenserna av solstrålningen är jetströmmen. Detta är flödet av hög pressade luft till lågtryck områden som orsakats av temperaturväxlingar. Flesta lätt, det jetströmmen flyttas från den tropiska regioner nära ekvatorn till polerna och för med sig fukt och högre temperaturer. Eftersom det rör sig jetströmmen i ett generellt mönster i hela världen, olika regioner blir varmare, medan andra blir kallare. Den nuvarande väderförhållanden kan variera beroende på hastigheten och graden av denna rörelse i luften.

Små förändringar i vissa delar av atmosfären kan få stora effekter i hela världen. Till exempel när en vulkan bryter ut i Stilla havet, spews det damm och värme i atmosfären. Kombinationen av partiklar och varmare temperaturer orsaka en diffusion, i områden med kallare temperaturer, vilket resulterade i det aktuella väderförhållandena förändras med utgångspunkt från utbrottet till hundratals miles away. Ibland, händelser som dessa är så dramatiska att hela jordens klimat ändras under en kort tid fram till dess jorden kan återfå sin balans.

Även om detta väder villkor är främst tänkt att vara en aspekt av jordens atmosfär, andra planeter också behålla väder också. Venus har några av de mest dramatiska nuvarande vädermönster kända i solsystemet, med perioder av surt regn och stora förändringar i värme. Mars funktioner också förändringar, såsom kraftiga vindar, som inleds kring damm för att producera stormar. Kanske det mest anmärkningsvärda vädret fenomen i solsystemet är att Jupiters stora röda fläcken , som egentligen är en storm tre gånger större än jorden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.