I Engineering, vad är en Megastructure?

En megastructure är en artificiell konstruktion av enorm storlek. Termen är informella men generellt megastructures finns åtminstone några tusen kilometer i storlek längs en dimension. Megastructures förekommer oftast i science fiction, men otvivelaktigt den kinesiska muren är ett megastructure. Muren kan ses från låg omloppsbana, men så kan vägar, fält av grödor, och stora byggnader. Låg bana runt jorden är endast 200 km (125 mi. ) Upp så detta är vettigt. Megastructures oftast ses i science fiction, och det verkar som bara en tidsfråga innan vår civilisation börjar bygga dem. En megastructure är tänkt att vara en sammanhängande, self-stödda enhet-det vill säga inte består av en samling mindre konstruktioner.

Det mest kända fiktiva megastructure skulle Dödsstjärnan. Det föreslogs att Dödsstjärnan var jämförbar i storlek till månen. Om så är fallet, skulle det vara ungefär 3,500 km (2,000 mi. ) Storlek. Dess kärna skulle åläggas en enorm mängd påtryckningar och skulle sannolikt behöva fast istället innehåller bärande element, som i filmerna.

Globus Cassus, ett abstrakt motiv projekt föreslagna "utvecklar sig" Jordens ärendet i en serie roterande ringar som vi skulle bebo insida. Ett liknande begrepp finns i Ian M. Banks Kultur romaner, där stora ringformade megastructures dussintals Earth diametern i storlek kallade orbitaler "roterar lugnt, innerytorna täckt med hundratals kontinenter och långa hav. I Larry Niven's Ringworld serie, är en ännu större ring nu-denna ring går hela vägen runt solen med en yta täckt i mark. Den är tillverkad av ett fiktivt material som kallas scrith med atomär obligationer lika starka som banden mellan protoner och neutroner i atomkärnan. Forskare gör beräkningar på den nödvändiga styrkan i denna megastructure har funnit att det verkligen skulle behöva om det starka.

Coming back närmare verkligheten, skulle ett mellanslag hiss, en megastructure som skulle kunna byggas ut i ett material som vi redan nu kan göra, om än dyrt och i små mängder-kolnanorör-vara ca 50. 000 km långa sträcker hela vägen upp till Geosynchronous omloppsbana. En sådan hiss kan vara relativt tunn, med en nanotube kärna varierar mellan endast 1 och 10 cm bred. Ju högre delar av hissen skulle behöva vara tjockare för att motstå påverkan med rymdskrot. Det redan finns en grupp, Liftport, som planerar att bygga ett utrymme hiss från 2031. Om de lyckas, kan det vara det första riktiga megastructure och skulle förebåda en revolution i rymdfärder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.