Vilken var den första Vertebrate Superpredator?

första ryggradsdjur superpredator levde 360-415 miljoner år sedan, i slutet av devontiden, när livet började just att kolonisera landet. Det var en jättelik, 10 meter (33 fot) köttätande bepansrade fisk, Dunkleosteus telleri . Fisken skulle ha varit jämförbar med storleken av en skolbuss. Den vägde runt 4 ton, och inte bara de starkaste bett av något liv vid den tiden, men troligen den starkaste bett i historia för allt liv fram till idag. Computer framskrivningar av dess sannolika muskler tyder på att det lite med 8,000 pounds per kvadrattum i kraft vid spetsen av dess huggtänderna. Det var också den första rovdjur utvecklas och kött slet inslag av blad käkar.

Dunkleosteus åt något som rörde sig. Hajar, fiskar, ryggradslösa djur och andra Dunkleosteus . Dess fossil är förknippade med halv-rötas spillrorna av fisk lik. När det började äta, Dunkleosteus förmodligen inte vet när du ska sluta. Det var lättare att få det evolutionärt programmerade att äta så mycket som det kunde hela tiden, för att hålla den förberedda vid eventuella torrperioder. Dunkleosteus skulle vara en Toppkonsument i akvatiska ekosystem devon, vilket betyder att den äter nästan allt och var ett byte för ingenting.

geologer som studerat Dunkleosteus hävdar att det förmodligen skulle vinna i en kamp med en Vithaj om den hade överlevt fram till idag. Detta monster kunde öppna sin enorma munnen i en fiftieth av en sekund, vilket skapar en sugeffekt som skulle dra småfisk i munnen. Sannolikt skulle ha svalt en hel människa. Eftersom det var tungt bepansrad på framsidan, skulle denna fisk har mycket svårt att möta rakt på sak. Några av eget val byte, primitiv hajar, hade ännu inte utvecklats blad käkar, sätta den på en förfärlig nackdel med detta superpredator.

Dunkleosteus är nog inte den största marina rovdjur genom tiderna-plesiosaurus kunde ha dödat den med lätthet, och många moderna valar är helt enkelt för stor för något annat än en skola för Dunkleosteus för att få effekt. (Och det finns lite bevis Dunkleosteus rest i skolor. ) Naturligtvis levde djuren aldrig på samma gång, så det finns inget sätt att vi kunde avgöra vinnaren av en sådan tävling. Men det är verkligen fascinerande att tänka på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.