Vilken är den största asteroiden någonsin att träffa jorden?

största asteroiden någonsin att träffa jorden var troligen Theia, en Mars-storlek organ som bildades för över 4 miljarder år sedan, under de första dagarna av solsystemet. Theia bildades en Lagrange punkt, en gravitationellt stabila regionen i en bana runt jorden, som ligger på den motsatta sidan av solen. Så småningom orsakade orbital fluktuationer detta organ att svänga närmare och närmare jorden, och slutligen, kolliderade de och kastade upp en större volym av smält berg än alla dagens kontinenter tillsammans. En del av detta smält sten kastades så kraftfullt som trädde omloppsbana, samlad, kylas, och blev vår måne. Detta scenario kallas Giant Impact Theory, och den exakt förklarar flesta funktionerna i jorden-månen, såsom varför den kemiska sammansättningen av månen är liknande den i jordskorpan.

Sedan Theia, den största kända asteroider att påverka jorden var mycket mindre, maxing ut på cirka 10 km (6 miles) i storlek. Större asteroider kan ha drabbat jorden under den period som kallas Sena tunga bombardemanget, som inträffade mellan 4. 1 och 3,8 miljarder år sedan. Eftersom de flesta av skorpan från denna period har antingen varit subducted tillbaka till mantel eller omfattas av lager av sediment och vulkanisk sten, den största asteroiden kratrarna kan döljas. Den största kontrollerade krater på jorden idag är den Vredefortkratern i Sydafrika, även känd som Vredefort Dome eller Vredefort inverkan struktur. Kratern är 300 km (186 mi) över, ungefär dubbelt så stor på Chicxulubkratern, halka efter i den asteroid som utrotade dinosaurierna. Den Vredefortkratern tros ha gjort den största asteroiden att påverka jorden utöver det som skapade månen-strängt taget, Theia var en asteroid snarare än en asteroid-ca 10 km (6 miles) i storlek. Realistiskt, dessa är de största asteroiderna som kan påverka jorden. Så när du nämner asteroider "storleken Texas" i filmer som Deep Impact , inser att de inte bör tas för allvarligt.

>

Den Wilkes Land anomali, kan en koncentration av massa under Wilkes Land isar i Antarktis, visar en ännu större inverkan struktur, men när detta skrivs, är dess natur osäker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.