Vilken är den största Jordbävning någonsin?

Tack vare omfattande register över United States Geological Service (USGS), är det ganska lätt att lära sig om den största jordbävningen som någonsin uppmätts, som inträffade nära Santiago, Chile, 1960. Känd som den store chilenska Jordbävning, mätte skalvet en imponerande 9,5 på Richterskalan. Dödssiffran stiger den stora chilenska jordbävningen är inte känd, men uppskattningar går så högt som 6000, och jordbävningen kan ha orsakat så mycket som 800 miljarder US dollar i skador. Det är mycket troligt att en del gamla jordbävningar var av högre magnitud, men eftersom Richterskalan utvecklades inte förrän på 1930-talet, är det svårt att kvantitativt jämföra dem. Till exempel var i Lissabon jordbävningen 1755 av allt att döma ganska svår, och det genererade en massiv flodvåg som endast förstorade dödsoffer, och Shaanxi jordbävningen i Kina på 1500-talet var den dödligaste känner till historien, dödade nästan en miljon människor. Den Shaanxi Jordbävning kan också ha varit den största jordbävning som människan känner till, men det finns helt enkelt inget sätt att berätta. När det gäller de jordbävningar som studerades, mätas och registreras på Richterskalan, dock Stora chilenska jordbävningen var i särklass största jordbävning någonsin. Med tanke på att Richterskalan löper längs en exponentiell utveckling, var den näst största jordbävningen en 1964 tremblor i Prince William Sound, Alaska, som mätte 9,2. 2004 Jordbävningen i Indiska oceanen är det näst största jordbävningen som någonsin uppmätts, klocka in på 9,1 på Richterskalan och skapa en väldig tsunami som skadade en stor del av kusten av Sydostasien.

Risken för stora jordbävningar har blivit kraftigt ökat sedan den stora chilenska Jordbävning, tack vare ökningen av befolkningen och tillväxten av megastäder, och det skulle inte ta den största jordbävningen någonsin att skapa den mest dödsbringande jordbävningen som någonsin registrerats. Många stora städer råkar ligga i seismiskt aktiva områden, och en jordbävning av större storlek i något av dessa områden skulle kunna vara förödande. Eftersom jordbävningar inte kan förutses eller kontrolleras, har seismologer varnat samhällen, vilket tyder på att de behöver utveckla tydliga handlingsplaner för större skalv, eftersom många skador och dödsfall i samband med jordbävningar orsakas av dålig infrastruktur.

Eftersom en jordbävning över storleken på 10,0 har aldrig spelats in, forskare är inte riktigt säker på vad en sådan jordbävning kan kännas som, även om man kan ha skett någon gång i mänsklighetens historia. Den energi som deltar i en 10,0 skulle motsvara en teraton av TNT, en 12,0 skulle motsvara den dagliga mängden energi som jorden mottar från solen, utan tvekan orsakar fruktansvärda förluster i människoliv och skador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.