Vilka är några framträdande på Jupiter?

Jupiter är den mest omfattande planeten i solsystemet, omloppsbana cirka 5,4 AUS (Earth-sö längder) från solen. Den har en volym på 1321 Earths, men en vikt på endast 318 jordarter lägga det precis ovanför vattnets densitet. Sin storlek och relativt låg vikt, liksom dess fas, är Jupiter kallas gasjätten. Andra gasjättar inkluderar Saturnus, Uranus och Neptunus, även om det ibland de två sistnämnda kallas is jättar istället.

För att bli stora nog att säkringen väte och bli en stjärna skulle Jupiter behöva 75 gånger massivare. Ironiskt nog skulle inte ens en planet av att mycket mer massa vara mindre än Jupiter, eftersom dess allvar skulle komprimera.

Jupiter har en sammansättning som liknar solen och andra stora stjärnor och planeter-ca 90 % väte, 9% helium och 1% andra ämnen. Det har mer väte som en typisk stjärna skulle, eftersom den saknar förmågan att säkringen sitt väte till helium.

Jupiter har minst 63 månar, varav fyra, Io, Ganymedes, Europa och Callisto, som observerades av Galileo Galilei, när han uppfann teleskopet. Dessa namnges de Galileiska månarna i hans ära, och observerades-upplevelse av Voyager rymdfarkosten när den gjorde en förbiflygning 1979. Io befanns ha vulkanisk aktivitet, delvis på grund av sin närhet till Jupiters starka magnetfält som kannor kärnan av planeten som en tvättmaskin. Det mest kännetecknande för Jupiter är den stora röda fläcken en cirkulär stormen flera gånger större än jorden. Det är känt att ha funnits åtminstone sedan 1600-talet, men vi är osäkra på hur mycket äldre än den är.

Vi Earthlings har mycket att tacka för förekomst av Jupiter, eftersom den tar upp många stora kometer och asteroider som annars kan påverka våra små och ömtåliga planet. En sådan händelse inträffade 2005 när kometen Shoemaker-Levy bröt upp och slog Jupiters atmosfär och lämnar ett antal hål i Jupiters atmosfär hundratals km över.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.