Vilka är några framträdande i solen?

Sun, också känd som Sol, är den gigantiska boll av brinnande gas befinner sig i mitten av solsystemet, ifall du hade inte märkt. Står för 99,8% av solsystemets massa, är solen ständigt fusing fyra miljoner ton överhettad väte till helium varje sekund. Helium är redan upp 25% av sin vikt.

Solen är ungefär halvvägs i sin livscykel mellan dess födelse och dess framtida omvandling till en röd jätte stjärna med en diameter lika bred som omloppsbana jorden. Efter det avgassystem sitt kärnbränsle i ungefär fem miljarder år, kommer de flesta av dess atmosfär fly, bildar en planetarisk nebulosa och lämnar efter sig en liten vit dvärg. Kallas "stellar kvarleva, är" en vit dvärg ungefär hälften av Solens massa men med en jämförbar mängd till jorden. Saknar kärnbränsle, sakta skingras sin spillvärme under många miljarder år, blev till slut en svart dvärg. Denna livscykel är typisk för låg-massa stjärnor som solen.

Solen är nästan en perfekt sfär, utbuktning vid ekvatorn bara nio delar på en miljon. Det är gjort av plasma, som är en överhettad fas av materia som består en laddad soppa av elektroner med mestadels vätekärnor (protoner) flytande inom. Solen är konvektiv, sprida dess plasma mellan dess skikt. Plasma roterar också ungefär en gång per månad-25 dagar vid ekvatorn, 35 dagar vid polerna. Solen är den enda instans i solsystemet gjord av plasma, som skapats av den kärntekniska ugnen i dess kärna.

Solens kärna är där all action händer. Utvidga cirka 0,2 sol radier från solens epicentrum, komponerar kärnan endast 10% av solens volym, men ungefär 40% av sin vikt. Det är cirka 15 gånger tyngre än bly, och är den enda del av solen som genererar sin egen värme, genom fusionskraft. Det tar oerhört mycket tid för den energi som genereras i kärnan för att nå solens yta-uppskattningar varierar mellan 17. 000 och 50 miljoner år.

Avståndet från jorden till solen är cirka åtta och en tredje ljus minuter. Detta innebär att om solen exploderade, skulle vi inte veta i cirka åtta minuter. Förhoppningsvis kommer aldrig att hända!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.