Vilka är några framträdande Uranus?

Uranus är en stor blåaktig planet runt cirka 19 AUS (Earth-sö avstånd) från solen. Med en diameter som motsvarar fyra gånger jordens, och en massa drygt 14,5 jordarter, Uranus är den tredje största planeten i solsystemet, efter Jupiter och Saturnus. Visserligen är det främst bestående av vätgas, Uranus och sin syster Neptunus ofta kallas "ice jättar" snarare än "jättarna gas" på grund av deras olika sammansättning från den senare. Den akvamarin färgen på Uranus kommer från små mängder metan is svävande i sin hand väte atmosfär.

Även Uranus kan ses med blotta ögat, och har observerats sedan förhistorisk tid, människor förväxlar alltid den för en stjärna. Av denna anledning Uranus upptäcktes inte vara en planet till Sir William Herschel observerade man den 13 mars 1781. Tyvärr trodde han först att det var en komet. När han skickade sina kommentarer till andra astronomer så de kunde ta en titt på det, misstänkte många det egentligen var en planet. Efter ett par år sin planethood erkändes allmänt, och namnet Uranus fångats på, trots att det hette från början "George's Star" för att hedra kung George III.

Uranus kretsar runt solen var 84 eller så Earth år, som kretsar på ett avstånd på ungefär 3 miljarder km. Uranus är unik för att vara ett märkligt kall planet-även Neptunus står för omkring 2,4 mer värme än den får från solen genererar Uranus knappt värme alls. Varför är inte fullständigt kända. Den 49K temperatur i vissa av moln dragen är den lägsta uppmätta temperaturen i solsystemet, taget av Voyager 2 då den gjorde en förbiflygning 1986.

Uranus har ett antal små ringar och 27 kända månar. De största är Miranda, Ariel, Umbriel, Titania och Oberon, även satellitsystemet Uranus har den lägsta massa ur någon av de yttre planeterna. Miranda har några fel canyons så djupt som 20 km (12 mi) och kaotiska dragen yta, vilket tyder på att det kan ha varit sönderslitna helt av ett genomslag i avlägset förflutet, reformera bara på måfå.

Uranus är unik för att ha den största axellutning av alla planeter i solsystemet, 97,77 °, vilket innebär att dagar och nätter på vissa delar av planeten senaste årtionden. Av alla gasjättar, är det mest formlös, även om en liten mörk fläck observerades under 2005.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.