Vilka är de olika typerna av växtceller?

växtceller skiljer sig strukturellt från cellerna i de flesta andra organismer i några viktiga avseenden. Specifikt växtceller är vanligen större än djurceller och är omgivna av en rigid cellvägg tillverkas av cellulosa. Också, de har ofta en stor central vacuole som tar upp mest av cellen, och om de utför fotosyntesen kommer anläggningen cellerna har kloroplaster. Detta betyder inte att alla växtceller är desamma. I själva verket finns det ett antal olika typer av celler som finns i de flesta växter.

Växter har i princip tre typer av vävnader, som består av olika typer av celler. Surface vävnad bildar skyddande yttre lager som täcker anläggningen. Grundläggande eller enkla vävnader, oftast bara består av en typ av cell och är normalt grupperade baserat på graden av tjockleken på cellväggen. Kärlvävnader är komplexa vävnader som består av mer än en typ av cell. Det finns bara två typer av kärlvävnad-Xylem och phloem. yta vävnad eller hud, av en anläggning är ofta bara en cell tjock, även om det kan vara mycket tjockare om växten lever i en mycket torr miljö och skydd av vatten förlust är avgörande. Det består av epidermis celler, som ofta har en mycket stor vacuole. Cellväggen som vetter mot utsidan av anläggningen är ofta tjockare än cellvägg som står i växten. P

Epidermal celler i bladen kan vara specialiserade på vakt celler. Dessa celler styr öppning och stängning av små hål i bladen, kallas stomata. På detta sätt reglera de förflyttning av gaser till och från anläggningen. Funktion epidermal celler som klär rötterna är vattenabsorption från jorden. Att öka ytan, många epidermal celler växer långt hår, eller trådar, från deras yta. Det finns flera typer av grundläggande vävnader, inklusive parenkymet, collenchyma och sclerenchyma. Parenkymet består av parenkymet celler och förekommer i rötter, blad och stjälkar av växter. Dessa växtceller är relativt unspecialized och innehåller stora vakuoler och en tunn cellvägg. Inom blad och stjälkar, de flesta av kloroplasterna finns i parenkymet celler. Kloroplaster ge cellerna sin gröna färg och låta fotosyntesen sker.

Collenchyma celler är längre än parenkymet celler och deras murar cell är mycket tjockare. Deras funktion är att ge stöd i plantmaterial och i stjälkar och blad av icke-vedartade äldre anläggningar. Sclerenchyma celler ger också stöd för växter. Dessa växtceller är mycket mer specialiserade än collenchymas celler och har en tjock sekundär vägg som är förstärkta för att stärka anläggningen. Dessa celler är vanligtvis död på förfallodagen.

Xylem och phloem är de två typer av kärlvävnad finns i en anläggning. Xylem består av parenkymet celler och två specialiserade celler som kallas tracheids och element fartyg. Både tracheids och delar fartyg är döda, och deras uppgift är att ge stöd och vattentransport från rötterna upp till resten av anläggningen.

Floem vävnad är levande och består av parenkymet och celler sclerenchyma. Dessutom innehåller den specialiserade växtceller kallas sikt röret celler och kamrat. Funktion phloem är transport av material hela fabriken i alla riktningar. Sikta rör celler transport celler phloem. De innehåller ingen kärna och mycket lite cytoplasman. Följeslagare celler är nära förknippade med sil rör celler och är tänkt att utföra cellulära funktioner för båda typer av celler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.