Vilka är de olika typerna av Oktan Gas?

Octane gas finns i flera olika kvaliteter, med varje nummer på typ representerar motståndet att bränna bränslet. Ju högre oktantal, desto långsammare tändningen eller bränna. Den mest grundläggande formen av oktan gas på den stora marknaden i USA är 87 oktan. De flesta bensinstationer i USA kommer att erbjuda oktantal på olika nivåer på mellan 87 till 92. Enskilda pumpar vanligen erbjuda minst två octanes, med vissa erbjuda så många som fem.

Stated enkelt är octane en raffinerad bränsle med åtta kolatomer kedjas ihop. Detta bränsle är mer stabil än andra, och därför kan användas i förbränningsmotorer. En 87-oktanig bränsle innebär normalt består det av 87 procent oktan och 13 procent av någon annan typ av drivmedel. Att andra bränsletyp kan hexan, vilket är sex kolatomer kedjas ihop.

Teoretiskt är det inte möjligt att uppnå mer än 100 oktan bränsle, men det finns boosters och kapacitet raffinering att göra bränsle ännu mer stabilt. Sådan bensin kan ges ett betyg högre än 100 oktan. Detta är inte riktigt en redogörelse för oktan utan snarare en likvärdighet rating visar hur stabil bränslet.

Syftet med oktantalet är att visa hur mycket av bränslet kan komprimeras innan den antänds. Ett bränsle med en rating på 92 oktan kommer att kräva mer komprimering än ett bränsle med ett oktantal på 87. Vissa typer av motorer kan ha högre kompression nyckeltal och, följaktligen kommer att kräva ett mer stabilt bränsle. Octane och bränsle stabilitet på ett direkt samband.

Många fordon som använder en 87 oktan gas utan några problem, särskilt de med bränsleinsprutning. För bilar som säljs i USA kommer de flesta tillverkare utformar motorer för 87 oktan och rekommendera den lönegraden. Detta octane kommer också att vara den billigaste delen av tiden. Använda en högre oktan kommer inte att orsaka någon skada på ett fordon, men kanske inte erbjuder någon fördel för någon. I vissa fall kan ett högre oktantal gas är billigare än en lägre oktan gas, åtminstone för konsumenten. Vissa tillsatser, såsom etanol, kan ingå i en högre oktan gas. Skattesubventionerna för etanolbränslet kan faktiskt göra det billigare att använda, även om oktan kan vara högre. Som använder etanol kan få en paus vid bensinstationen, men kommer att finna sin gas körsträcka minskas eftersom etanol inte brinner så effektivt som fossila bränslen.

Generellt enda gången ett högre oktantal gas kan behövas är när fordonet har en hög prestanda motor. Bilar som marknadsförs så att de belastar turbo, till exempel, kan kräva en högre oktan bränsle. Med ett lägre oktan gas kan orsaka knackningar i motorn eller sämre prestanda. Förare som är osäkra på vad oktan de borde använda bör kolla instruktionsboken av deras fordon. Äldre fordon eller utrustning med förgasare, kan också kräva ett högre oktantal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.