Vad är vissa däggdjur med mycket kort hår?

De flesta av de 5. 400 däggdjursarter är täckta med hår nog att det är tjock nog att kallas "päls"-både pungdjur och placentaliernas är oftast täckt med en iögonfallande lager av päls, vilket bidrar till att hålla dem varma. Uppenbara exempel är känguru, möss, björnar, katter och hundar. En del däggdjur har hår så kort, att när du tittar på dem på avstånd, är det inte märks. Först när man tittar på dem nära är det uppenbart att detta bara är däggdjur med mycket kort hår. Exempel på däggdjur med mycket kort hår omfatta elefanter, noshörningar, valar (valar och släktingar), den nakna mole rat, och oss människor. Framför allt att vara bland de däggdjur med mycket kort hår människor har orsakat några mindre mängd kontroverser med några kreationister hävdar att den mänskliga avsaknaden av långa hår är bevis på att vi skapades av Gud som en helt annan person än resten av djuret rike.

Även till evolutionära biologer, varför håret blir så kort att det nästan försvinner är oklara och omstridda. För marina däggdjur som valar, verkar anledningen klarare-måste rationaliseras för simning. The Naked mole rat är en av de däggdjur med mycket kort hår på grund av sin underjordiska livsstil. Även om Naked mole rat har några långa hårstrån för sensorisk syften, är de flesta av dess hud relativt hårlösa, ge den namnet "nakna".

Det mest kontroversiella av däggdjur med mycket kort hår är, naturligtvis, människorna. Varför ville människor förlorar det mesta av sitt hår en miljon år sedan eller så? För närvarande vet ingen. Vissa forskare tror att tidiga medlemmarna av släktet Homo , från vilka människor utvecklades, tillbringat så mycket tid i vattnet som de utvecklat olika anpassningar till semiakvatiska livsstil, inklusive kort hår och ökat subkutant fett. Andra tror att det hade något att göra med regleringen av svettning. Totalt sett är mer forskning och teoretiserande behövs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.