Vad är olika typer av neutronstjärnor?

En neutronstjärna är gravitationellt kollapsade kärnan i en massiv stjärna. När stora stjärnor använda upp allt sitt kärnbränsle, bygger de upp en kärna av järn så stor som planeten Jupiter, som innehåller ungefär 1,44 solmassor av material. Eftersom smälta järn kärnorna behöver sätta in mer energi än vad som produceras, kärnfusion inte längre producerar kärnan tryck som krävs för att hindra stjärnan från att kollapsa på sig själv.

Under de sista ögonblicken av sammanbrott, jätten stjärnans järn core fas ändringar i neutronium, ett tillstånd av ärende där alla elektroner och protoner i järnatomerna har smält samman för att producera någonting utan neutroner. Eftersom neutroner är neutrala, de inte stöter ifrån varandra som de negativt laddade elektronerna moln i konventionella material gör. Knuffas tillsammans med enorma gravitationella energi, neutronium har liknande densitet att en atomkärna, och faktum är att hela kärnan kan ses som en stor atomkärna. Källa av ljus och värme avskurna yttre lager av inåt stjärna falla, sedan studsa tillbaka efter slående mot nästan-inkompressibel neutronium. Resultatet är en supernova, en process som varar från dagar till månader.

Slutresultatet är en supernovarest, en neutronstjärna mellan 1,35 och 2,1 solmassor, med en radie mellan 20 och 10 km. Detta är massan större än solen kondenseras i utrymmet stor som en liten stad. Det neutronstjärna är så tät att en enda tesked av sitt material väger en miljard ton (över 1,1 miljarder ton).

Beroende på neutronstjärnan massa, kan den kollapsa snabbt in i ett svart hål, eller fortsätta redan befintliga praktiskt taget alltid. Olika neutronstjärnor radio pulsarer, x-ray pulsarer, och magnetarer, som är en underkategori av radio pulsarer. Flesta neutronstjärnor kallas pulsarer eftersom de släpper ut regelbundna pulser av radiovågor genom en exakt fysisk mekanism inte helt förstått, sakta hävertera energi på egen rörelsemängdsmoment.

Vissa neutronstjärnor har inte avger synlig strålning. Detta beror troligtvis på radio pulser ut från sina stolpar och stolpar av vissa neutronstjärnor inte ansiktet Earth.

X-ray pulsarer avger röntgenstrålning snarare än radiovågor, och drivs av extremt heta inflödande fråga snarare än deras egen rotation. Om tillräckligt ärendet faller i en neutronstjärna, kan det kollapsar i ett svart hål.

Den mest intensiva olika neutronstjärna är en som kommer från en förälder stjärna som roterar mycket snabbt. Om stjärnan roterar tillräckligt snabbt, matchar rotationshastigheten inre konvektiva strömmar och skapar en naturlig dynamo, pumpa magnetfält av kollapsande stjärna upp till enorma nivåer. Stjärnan kallas då en Magnetar. En Magnetar har ett magnetfält som liknar en biljon stjärnor värde av motorstarka neodymmagneter överlappande samma plats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.