Vad är några viktiga landmärken på Mars?

Mars är en öken planet omfattas av järnoxid (rost), som ger den dess röda färg och smeknamn, "den röda planeten". Planeten har en svag atmosfär av mestadels koldioxid, bara 0,6% så tjockt som jordens. Atmosfären på Mars har ett tryck liknande på jorden på en höjd av 35 km (22 mi). Yttemperaturen varierar mellan? 140 ° C (-220 ° F) under vintern med toppnoteringar på upp till 20 ° C (68 ° F) under sommaren. Liksom alla planeter utan vattenförekomster att modulera deras temperatur, erfarenheter Mars större termisk ytterligheter än jorden.

Även om det finns bevis för att flytande vatten har flutit på Mars yta i små mängder i de senaste åren, är det nog ovanligt, eftersom de flesta H 2 sublimerar (går direkt från fast form till gas), snarare än går genom en flytande fas. Några hardy mikrober från jorden skulle kunna överleva i Martian miljön, och kanske har redan införts av Mars-bilar som har skickats dit under de senaste decennierna.

Mars funktioner högsta berg och vulkanen i solsystemet, Olympus Mons (höjd: 27 kilometer, 16. 7 miles, 88. 580 fot) och den största skreva i solsystemet, Valles Marineris (4. 000 km (2. 500 mi) lång, 200 km (125 km) bred och upp till 7 km (4 mi) djup). Liksom månen, Mars är en blandning av lägre slätterna täcks av lava och gamla höglandet med många kratrar. Till skillnad från månen, lavan slätter Mars är ljusare delarna, som omfattas av järnoxid damm, medan höglandet är mörkare.

ursprung både Olympus Mons och Valles Marineris är ganska intressant. Olympus Mons är en sköld vulkan, som Mauna Kea i Hawaii, som faktiskt är jordens högsta berg om du mäta från havsbotten. Detta betyder att det är mycket bredare än den är hög, och resultat från många vulkanutbrott under en lång möjliga tid. Mars saknar tektoniska plattorna, så en vulkanisk hot spot håller knuffande lava fram genom samma skorpa, vilket leder till vulkaner av denna storlek. En del av detta vulkanutbrott ägde rum så sent som för två miljoner år sedan, bygger på att analysera frekvensen av nedslagskratrar över det avsvalnade magma flöden.

Valles Mariner är en canyon så stor att den sträcker sig över en femtedel av hela Martian ekvatorn. Om ovanpå jorden, skulle Valles Marineris sträcker sig över USA, från San Francisco till New York. Kanjonen är så stor, har forskarna haft problem historiskt för att bestämma dess ursprung. Först trodde några dalen kan ha snidad av en asteroid storleken på en liten planet som skrapade Mars yta, men aldrig fått fullt genomslag. Idag är de flesta forskare är överens om det stup är en tektonisk funktion som orsakas av stretching och kylning av Mars skorpa på grund av ytan vulkanism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.