Vad är några olika typer av svarta hål?

Diamanter är inte för evigt. De kan vara mycket svårt, men ganska styva och kommer att splittras som glas om drabbades hårt nog. Vid höga temperaturer kan de smälte och guldsmeder regelbundet använder stål verktyg diamant. det närmaste en kompakt fysiskt föremål kommer att vara evig är det svarta hålet. Kvarleva av ett sammanbrott för ett jättestjärna, svarta hål i grunden untouchable. De har samma vikt som deras föräldrar stjärna, knuffade in i ett område som brukar betraktas som ett noll-dimensionell punkt. Stjärnor kan dö genom supernovor eller kollisioner med andra stjärnor-svart hål kan inte.

Svarta hål mycket långsamt avdunsta över tiden på grund av ett fenomen som kallas Hawkingstrålning, uppkallad efter Stephen Hawking, som först framförde det. Hur lång tid det skulle krävas för ett svart hål med massa lika med solen för att avdunsta är ca 10 67 år, vilket ungefär är lika nära som alltid någonting i detta universum kan få. Supermassive svarta hål tar mycket, mycket längre tid att avdunsta. Dessa kommer att finnas kvar i mer århundraden än det finns partiklar i universum.

Enligt "Nej Hair teorem," kan några svarta hål vara uttömmande präglas av endast tre variabler: massa, rörelsemängdsmoment, och elektrisk laddning. Att förenkla, kan vi kalla dessa massa, spinn och laddning. i massan variabel, det finns två huvudsakliga typer av svarta hål: sol-massa svarta hål, mellan 2,5 och 20 solmassor och supermassive svarta hål, mellan hundra tusen och tiotals miljarder solmassor. Solar-massa svarta hål bildas när stora stjärnor kollapsar efter en supernova, supermassivt svarta hål bildas i mitten av galaxen medelstora ackretionen skivor. Astronomer tror att nästan alla galaxer har centrala svarta hål, inklusive Vintergatan, vår galax, det centrala svarta hål som redan har identifierats.

rörelsemängdsmoment, eller spinn, inte att förväxla med variabeln av spin i kvantmekanik, har att göra med hur snabbt det svarta hålet roterar. De flesta svarta hål roterar mycket snabbt, eftersom de behåller alla rörelsemängdsmoment deras förälder stjärna, men kondenseras till en mycket mindre utrymme. Detta liknar det sätt på vilket en åkare accelererar sin rotationshastighet när hon lägger armarna i närmare. Roterande svart hål kallas Kerr svarta hål. Den sista variabel som används för att beskriva svarta hål är kostnadsfri. Väldigt få svarta hål har någon märkbar kostnad, eftersom den elektromagnetiska kraften är många gånger starkare än gravitationen, förhindra ut föremål från att kollapsa på grund av egen avsky. Föreställ försöka trycka ihop två star-sized magneter på sidorna med samma magnetiska orientering, med bara allvar som tryckkraft kraft. Det kan inte göras. Charged svarta hål som kallas Reissner-Nordstr? M eller Kerr-Newman svarta hål, som är icke-roterande och roterande, respectively.

icke roterande, icke laddade svarta hål som kallas Schwarzschild svarta hål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.