Vad är evolutionen av växter?

evolutionen av växter börjar mycket länge sedan. Alger har troligen funnits på fuktig mark för över en miljard år, men växter, gjorde som i riket Plantae, inte dyka upp förrän 700 miljoner år sedan som tidigast. Detta nummer är från molekylärgenetik analys som tyder landväxter split från grönalger vid den här tiden, men denna siffra inte bekräftas av fossila bevis. De tidigaste evolutionen av växter på land visas i början av ordovicium tiden, omkring 475 miljoner år sedan, även om många paleobotanists misstänker att det var plantorna under den kambriska perioden, 500 miljoner år sedan. Den första landväxter var icke-vaskulära mossor, i dag företräds av mossor, hornworts och levermossor. Dessa anläggningar, saknades cirkulationsrubbningar vävnader, ganska kort, mellan 1 och 100 mm (4 in) i tjocklek. Dessa mossor representerade basala gruppen i evolutionen av växter. De kan bara överleva under mycket fuktiga områden, där alla celler enkelt kan ta in vatten direkt, och deras sporer kan spridas enkelt. Saknar en skyddande beläggning, sporer är relativt sårbara och känsliga för såväl uttorkning (uttorkning). Forskarna tror att den första landväxter kan ha skapat förutsättningarna för koloniseringen av mark med djur genom att binda koldioxid från atmosfären i biopolymer lignin. Detta ökade den del av den atmosfär som innehåller syre, vilket gör den mer tillgänglig för syre-andas djur som de första landlevande leddjur och blötdjur. Cirka 425 miljoner år sedan, den första kärlväxter visade sig, liksom de enkla bifurcating , sporangia (spor-producerande struktur) tippas Cooksonia och den ovanligt avancerad Baragwanathia , som finns i Australien. Långsamt växte växter i höjd, från bara ett par centimeter till cirka 20 cm (8 tum). Vid denna punkt, växter sprids huvudsakligen genom vegetativ tillväxt, som sporer inte kan spridas mycket långt från moderplantan. Forskare som studerar evolutionen av växter arbetar hårt försöker ta reda på vilken mark som fabriken var faktiskt först och vad dess ekosystem såg ut.

Under devon (416-360 miljoner år sedan), växter successivt växte i höjd för att bli så stor som dagens stora ormbunkar. I början av devon har plantor huvudsakligen icke-vaskulära och motsvarande diminutiv, men i slutet av perioden, fröbärande växter hade utvecklats och bildar stora skogar. Explosionen av botaniska mångfalden under denna period har kallats "devon explosion. " Samtidigt slog fisk i haven.

Nästa stora innovation i evolutionen av växter var långt senare, under krita perioden, då blommande växter (blomväxter) framträdde först. Använda blommor locka till sig bin, som sedan skulle gå vidare till pollinera andra växter, blomväxter var genetiskt olika och en stor evolutionär framgång. Ett av de senaste växtsorter är gräs, som utvecklats från blomväxter bara 35 miljoner år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.