Vad är evolutionen av däggdjur?

Däggdjur är de senaste evolutionära fasen av en av de två stora grupper av amnioternas (icke-amfibie tetrapoder), den synapsids. Inte är däggdjur synapsids, kallas ofta therapsids (även däggdjur är tekniskt therapsids alltför) förgrenat sig från den andra stora gruppen, sauropsids (reptiler) i karbontiden. Den första kända Synapsida var Archaeothyris , en liten ödla varelse som levde för 320 miljoner år sedan. Liksom kräldjur, synapsids utvecklats från karbon groddjur. Den synapsids skulle fortsätta att utvecklas till pelycosaurs, vilket skulle vara det dominerande landlevande ryggradsdjur för ca 40 miljoner år, fram till mitten av den permiska perioden, ca 275 miljoner år sedan. Pelycosaurs är kända för att vara den första stora (1 meter upp till 3 meter eller mer) för marksänd amnioternas. De hade stora svans segel, tillverkad av utökade vertebrala spikes, som tros ha använts för att reglera kroppstemperaturen och för parning bildskärmar. Pelycosaurs, trots att synapsids liknade reptiler ytligt. Denna grupp var den vanligast förekommande landlevande djur i början av perm.

Flesta pelycosaurs gick utdöda eller utvecklats till andra grupper i slutet av perm. En grupp, sphenacodontids, utvecklades till nästa stora Synapsida grupp, therapsids. Therapsids, en gång kallad "däggdjur-liknande reptiler," ser ut som proto-däggdjur till casual ögat. Denna grupp utvecklades i början av perm och stack runt för cirka 150 miljoner år, i början av krita. Detta sammanfaller ungefär 100 miljoner år med Age of the Dinosaurs. Innan dinosaurierna uppstod under slutet av perm var therapsids de mest talrika och framgångsrika landlevande ryggradsdjur. Tyvärr för gruppen, var de nästan helt utplånade under perm-trias utrotas, 251 miljoner år sedan.

I en stegvis process som tog 70 miljoner år, från mitten av perm till mitten av jura, en grupp av therapsids, den cynodonts, utvecklats till sann däggdjur. Information om tidiga däggdjur av mesozoiska eran är knapp, eftersom de flesta av dessa varelser var mindre än råttor, och bodde i sammanhang där fossilization var svårt. Det är känt att riktigt däggdjur skulle uppstå med 125 miljoner år sedan, ungefär 40 miljoner år efter "mammaliaformes," däggdjur-liknande therapsids. En av de första däggdjuren var Hadrocodium , även om det finns diskussioner om huruvida dessa arter var en äkta däggdjur. Första kloakdjuren, placentaliernas och pungdjuren-de tre vanligaste typerna av däggdjur-alla verkade ungefär samma tid.

Efter dinosaurierna gick utrotade i slutet av krita perioden (65 miljoner år sedan) däggdjur snabbt diversifierade och övertog nischer för stora och medelstora djur som blivit vakanta efter utdöda arter. Idag, däggdjur är den dominerande landlevande ryggradsdjur, och reptiler ventilationsluckor under fötterna. Naturligtvis var det omvända fallet hela mesozoiska era.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.