Vad är evolutionen av amfibier?

Groddjur är en grupp av djur som omfattar dagens grodor, paddor, salamandrar, vattensalamandrar och caecilians (limbless groddjur). Groddjur utvecklades först från kvastfeniga fisk och primitiva fyrfotadjur cirka 340 miljoner år sedan. Ibland är detta datum är felaktigt anges som 400 eller 380 miljoner år sedan, men groddjur fossil har inte grävts ur dessa perioder. Innan det fanns några groddjur, ungefär 380 miljoner år sedan, under devontiden, vissa fisk började utvecklas ben och siffror. Dessa tidiga "tetrapodomorphs" saknade chracteristics som definierar groddjur, alltså de klassificeras som basinsulin tetrapoder snarare än groddjur. Decennier sedan klassificerades de som amfibier, om botanister har ändrat sin syn på saken. Detta är anledningen till ursprunget för groddjur ibland felaktigt angiven som 380 miljoner år sedan.

Några av de tidigaste tetrapodernas omfatta Tiktaalik roseae , bland de tidigaste tetrapoderna med en viktbärande handled struktur, och Acanthostega , som hade åtta siffror på varje fot. Alla dessa tidiga arter skulle ha varit mest vatten, och använde deras lemmar att navigera genom kärr snarare än att omfattande resor över landet. mellan 380 och 360 miljoner år sedan är en period som kallas "Romer's gap, "där knappt någon tetrapod fossil har hittats, gjutning ett moln av mysterium på utvecklingen av den första amfibier från början basala fyrfotadjur. Före klyftan, inga groddjur fossil har hittats, och den första kända amfibie fossila visas strax efter öppningen. Efter öppningen var i världen på karbontiden, då havsnivån var höga och kusten var täckta med översvämmade skogar och myrar, som var en perfekt miljö för groddjur. De första groddjuren var temnospondyls, långa -headed groddjur med en vidsträckt gångstil och distinkt utseende. Dessa var de första verkligt markbundna tetrapoder, och skulle ha ätit sig löjlig genom att konsumera insekter som saknade specialiserade anpassningar för att försvara mot stora ryggradsdjur rovdjur. De tidiga temnospondyls var storleken på stora fiskar, från cirka en halv meter till 1,5 meter (1,6 till 5 m) i längd. De tidigaste temnospondyls hade trubbiga fötter, och förmodligen kunde inte röra sig mycket snabbt.

hela karbontiden, växte temnospondyls i storlek och mångfald tills de ockuperade många av underprissättning och växtätande nischer som landlevande djur utnyttjar idag. I slutet perm, växte vissa till och med till 9 m (30 fot) lång och liknade krokodiler. Detta djur, Prionosuchus är den största groddjur kända. I karbontiden förenades temnospondyls av skiftande men färre lepospondyls. Lissamphibians, den grupp som omfattar alla moderna groddjur och deras gemensamma förfäder, uppstod omkring 300 miljoner år sedan, under slutet av karbon.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.