Vad är evolutionen av Valar?

Valar, härstammar från det latinska ordet för whale "Cetus," är det däggdjur ordning som omfattar valar, delfiner och tumlare. Valar är en av fyra däggdjur grupper anpassade för vattenlivet, Pinnipedia de andra är det sirenians (dugonger och sjökor), (sälar och valrossar), och en vattenlevande underfamilj mårddjur, för uttern. Liksom andra vattenlevande däggdjur, att valarna utvecklats från landlevande förfäder.

Under många år var det ett mysterium hur valar utvecklats till att bli vad de är idag. Detta varade fram till upptäckten av en grupp av markbundna proto-valar, de pakicetids, i Pakistan 1983. Pakicetids är de tidigaste kända valar, lever under tidigt eocen, ca 53 milj år sedan. Deras fossil grävdes upp i ett område i Pakistan som var kust till de gamla Tethys havet, en vattensamling anslutna till World Ocean och mest direkt jämförbar med den Indiska oceanen i dag. är Pakicetids anses valar på grund av tre Telltale funktioner som bara valarna har: en specifik placering av hörselbenen i skallen, en hopfällbar i benet i mellanörat, och hur cusps om djurets molarer är ordnas. Dessa egenskaper kan tyckas liwwke detaljer, men de visar att pakicetids var anfader till valar. Köttätande landdjur, pakicetids större utsträckning stämmer vargar än något vi skulle känna igen idag som valarnas. Eftersom deras ben hittades i närheten av vad som en gång var vatten, de tros ha varit minst semiakvatiska. är en viss andel av pakicetids tros ha utvecklats till ambulocetids ( "Walking valar"), bästa exemplet med en nästan komplett fossilt skelett av arten Ambulocetus natans , en anmärkningsvärd 3 m (10 fot) lång "däggdjur Crocodile", betraktas som ett utmärkt exempel på en "felande länk" (övergångsperiod) fossil. Ambulocetids, som också finns i Pakistan, bodde 50-49 milj år sedan. Djuret var klart mycket vatten, trots att den hade ben och kunde ha stött sin egen tyngd på land. Analys av tänder har visat sig kunna leva i både sött och salt vatten miljöer, och det hade speciella öra anpassningar som skulle ha gjort det möjligt att höra bra under vattnet. Sök efter en bild av ambulocetus så ser du hur konstigt det såg ut.

Ungefär vid samma tid, utvecklades protocetids. Procetids, som betyder "tidig valar," var en komplex och heterogen grupp. Fossil eller fossila fragment av protocetids har hittats i Asien, Europa, Afrika och Nordamerika. Protocetids var stora, med trubbiga fötter och börjat titta mer likna valar i dag. Protocetus, en art, hade en delfin-liknande organ. Det är okänt om denna familj hade svans VALSTJÄRT som moderna valar, eftersom denna del av kroppen är inte skelettet och inte FOSSILISERA bra.

De två första grupperna av fullt marin valar var basilosaurids, inklusive Basilosaurus -"King Lizard" misstas för en reptil när det upptäcktes år 1840, därav "saurus" i namnet-och Dorudon . Skelett Basilosaurus , så länge 8m (60 fot), har alltid ansetts fantastiskt. Deras mest kända egenskap är 0,6 meter (2 fot) lång vestigal lemmar. Basilosaurid fossil är daterade till 40 till 34 miljoner år sedan, och har hittats i Egypten, Pakistan och USA.

Den basilosaurids utvecklades så småningom till valar som vi känner dem i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.