Vad är evolutionen av Dinosaurs?

Dinosaurs uppkom för ca 230 miljoner år sedan, delning från archosaur kusiner i början av trias, 21 miljoner år efter den katastrofala Perm-trias utdöende, som utplånades mest liv på jorden. Liksom andra archosaurs är dinosaurier kännetecknas av socket-tänder, vilket gör dem mindre benägna att dras loss vid matning, distinkta hål i skallen, och en särskild åsen för att fästa musklerna på lårbenet.

Före Perm-trias utrotas, var archosaurs en relativt obskyr grupp reptiler. I slutet permiska, dominerades den mark som therapsids, gamla släktingar till däggdjur. Flesta therapsids överlevde inte slut-permiska utrotningshotade mycket bra, eller det torra värld som följde. Detta lämnade flera viktiga ekologiska nischer vidöppna, vilket archosaurs började utnyttja. Många forskare tror att orsaken till ökningen av archosaurs och dinosaurier hade att göra med bättre strategier för att klara torra miljöer. Till exempel kan archosaurs släppa urinsyra-en biprodukt av ämnesomsättningen som påträffats i urin-som en pasta i stället för en vätska, bevara vatten. Saknas glandular hud också skulle ha varit en fördel.

Vad är det tänkt att vara den gemensamma förfadern till alla dinosaurier, Eoraptor , en 1 meter höga tvåbent rovdjur, uppkom för ca 230 miljoner år sedan. Vid ett tillfälle var det tänkt att dinosaurier var en parafyletisk grupp, en grupp som inte består av en gemensam förfader och alla dess ättlingar, men de flesta forskare har sedan kommit till slutsatsen att alla dinosaurier var härstammar från en gemensam förfader. Före Carnian, cirka 215 miljoner år sedan, var dinosaurier relativt sällsynt, endast utgör 1-2% av mark faunas. På Carnian gräns, men många av de therapsids och andra archosaurs som överlevde slutet av perm utrotningshotade gick slutligen dö ut, lämnar allt vidöppen för dinosaurierna. Snabbt kom dinosaurier att representera minst 50%, om inte 90%, av alla enskilda mark fauna.

I slutet av trias, Age of the Dinosaurs hade börjat. De två vanligaste typerna av dinosaurier, therapods och sauropoder, diversifierade nog att ockupera de flesta av de stora ekologiska nischer. Med tiden blev de mindre primitiva, med vissa grupper, såsom sauropoder, blir gradvis blir allt större, tills de vägde mer än blåvalen i dag. Under större delen av mesozoikum var alla djur större än en meter i storlek en dinosaurie av något slag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.