Vad är den lägsta temperatur som möjligt?

lägsta möjliga temperatur, eller den absoluta nollpunkten som det kallas, är -273,15 grader Celsius, eller -459,67 grader Fahrenheit. Det kallas också 0 grader Kelvin, en temperatur skala med steg motsvarande grader Celsius, men använder den absoluta nollpunkten snarare än vattnets fryspunkt som utgångspunkt. Lägsta möjliga temperatur definieras som den punkt där alla atomär rörelse upphör.

Ovanstående definition kan dock ofullständiga eftersom en atom är i sig ett företag med komplex inre struktur. För att uppnå lägsta möjliga temperatur, eller sann absoluta nollpunkten, inte bara måste atomär rörelse sluta, men alla atomens inre delar skulle behöva sluta också. Elektroner skulle behöva sluta kretsar kring deras respektive atomkärnor, det neutroner och protoner i atomkärnor skulle behöva sluta dra varandra runt med sina inre krafter, kvarkarna och underliggande underbyggnad måste upphöra med all verksamhet. På grund av kvantmekaniska effekter, är detta omöjligt. Således tillämpar en mer exakt definition av den lägsta möjliga temperaturen till samlingar med material från vilket ingen ytterligare värmeenergi kan utvinnas, i. E. , en samling av atomer i kontakt med provet kommer alltid att överföra energi till det, aldrig tvärtom.

Liksom effektiviteten i ett system, hastigheten på en partikel, eller den högsta temperatur som möjligt, absoluta nollpunkten är faktiskt en teoretisk mängd som bara kan närma sig men aldrig uppnådde.

temperatur nära den absoluta nollpunkten har uppnåtts med de metoder för laserkylning och magnetiska avdunstning kylning. I laserkylning, är snabbrörliga atomer trängdes med fotoner tills de sakta ner till 1 /10, 000. Grader Kelvin. I magnetiska evaporativ kylning, är de återstående atomerna hålls i löst plats av ett magnetfält, och mer energisk atomer småningom fly och lämnade efter sig långsammast rester. Använda dessa metoder, temperaturer så låga som 250 picoKelvins (PK) har uppnåtts. Vid dessa låga temperaturer, kan ärendet bete sig på bisarra sätt, bildar strukturer som kallas Bose-Einstein kondensat , som är en egenskap som kallas superfluidity eller det rinner atomer utan viskositet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.