Hur nära ska vi utveckla Cyborgs?

Svaret på denna fråga beror på vad vi anser vara en sann cyborg. Den standard definition för begreppet är bara en människa som är integrerad med maskindelar. Vissa intuitiv definitioner, skulle även en person glasögon eller köra bil anses vara en cyborg, men oftast det hänvisar till en närmare integration än denna. Även av en mer strikt definition, alla med ett implantat med rörliga delar-till exempel de av oss med pacemakers, cochleaimplantat, eller pumpar hjärtat-är sanna cyborgs.

Så har av många definitioner, utveckling av cyborgs redan gjorts. Men när vi hör ordet "Cyborg," vi ofta tänker på cyborgs i science fiction, som tenderar att ha mer omfattande samverkan med mekaniska komponenter än en person med en pacemaker. Cyborgs i science fiction kan ha ökat ben och muskler så att de kan springa snabbare och har mer uthållighet, eller konstgjorda ögon eller andra sinnesorgan att synliggöra. Utveckla cyborgs och de konsekvenser som följer av dem är en science fiction krampa.

Utveckling cyborgs av mer science fiction känsla har egentligen inte uppnåtts ännu, men det väcker frågan kommer vi någonsin att säga, "nu sant cyborgs faktiskt existerar?" Eftersom tekniken utvecklas stegvis, varje nytt steg-om det är ett stort genombrott-kan tyckas relativt världsliga. Men att döma av science fiction från 2008 och tidigare, verkar det som imponerande cyborgs, som med människor med konstgjorda ögon, öron, muskler, ben, organ och /eller avancerade neurala proteser kan utvecklas någon gång mellan 2030 och 2040, kanske till och med tidigare.

Forskning som bidrar till att utveckla cyborgs har pågått i decennier. Vi har skrivare som kan skriva ut syntetisk ben, men dessa saknar den porösa struktur som finns i riktiga ben. Vi har även skrivare som kan skriva ut vävnad cell-by-cell, men dessa är relativt långsamt. Forskare är snabbt gör framsteg för extraordinära syntetisk ögon, som redan är tillräckligt avancerad för att möjliggöra en tidigare blind person att noga köra bil runt i ett forskningsinstitut parkeringsplats. Konstgjorda näsor är också under utveckling och vissa framsteg har gjorts.

Utveckling cyborgs är en stegvis process som kommer att ta årtionden, men miljarder dollar i forskningsmedel redan inriktade möjliggörande teknologier. Marknadens efterfrågan på reservdelar kropp är i miljarder dollar, och den humanitära värdet av denna teknik är praktiskt uncalculable. Mer futuristiskt, kan vissa användare av cyborg-teknik nöja sig enbart terapier, och i stället använda tekniken för att förbättra sig på något sätt. Detta öppnar ett stort batteri av etiska frågor som vi precis har börjat diskutera på allvar i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.