Hur många satelliter som kretsar runt jorden?

Satelliter spårar USA rymdövervakning Network (SSN), som har spårat varje föremål i omloppsbana över 10 cm i diameter sedan det grundades 1957. Det finns ungefär 560 satelliter som är verksamma i omloppsbana kring jorden, ur ~ 8. 000 människan skapat totalt. Under hela sin historia har SSN spårade mer än 26. 000 rymdföremål omloppsbana kring jorden. Majoriteten av dessa har fallit i instabila banor och förbränns under återinträde. Den SSN också håller reda på vilken del av rymden skräp som hör till respektive land.

Den SSN bildades i efterdyningarna av lanseringen av Sputnik, den första satelliten, som Sovjetunionen i oktober 1957. Kretsar runt jorden på 20. 000 mph samtidigt avger en konstant radiosignal, var Sputnik en röd flagga som sagt Amerika inte ta sin tekniska dominans för givet. I det följande decenniet inträffade Space Race mellan Sovjetunionen och USA, slutar med Apollo landning i juli 1969. Som rymdteknologin förföll inleddes satelliter för militära och kommersiella ändamål, och priset på satellituppskjutningar kom ner så långt som ett par miljoner dollar för lätta satelliter, och några tiotals miljoner för tunga satelliter. Detta satte satellitteknik inom räckhåll för många nationer och internationella företag. Den nuvarande lägsta möjliga kostnaden per kg nyttolast för rymd-lanseringar är ungefär $ 4,000 USD /kg.

Satelliter har en operativ livslängd mellan fem och tjugo år. För närvarande är de forna sovjetstaterna starta omkring 1300 satelliter i bana runt jorden per år, USA omkring 1000, Japan 100, Kina 50, Frankrike 40, Indien 30, Storbritannien 25, och några från Australien och Israel. Företaget Sea Launch-ett konsortium av fyra företag från USA, Ryssland, Ukraina och Norge-lanserar ett antal satelliter i omloppsbana från internationella vatten varje år.

Den största satellit för närvarande i omloppsbana runt jorden är den internationella rymdstationen. Vissa satelliter kallas microsats, nanosats eller picosats, kan vara så liten som 10 cm i diameter och 0,1 kg i vikt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.