Hur fungerar magsyran bryter ner maten?

magsyra, mer exakt känd som magsyra, är ett sekret i magsäcken används för att bryta ner mat. Den består främst av saltsyra, med bra mängd natriumklorid och kaliumklorid också. Syran har ett pH-värde mellan 1 och 2, om än tidvis i processen det är lite högre. Magsyra fungerar tillsammans med enzymer för att bryta ner maten så att näring kan härledas från det att hjälpa kroppen fungerar, och så att avfallet kan kastas. Syran i magsäcken är otroligt starkt, så kraftfullt att outspädd det skulle bränna genom skogen och så magsäckens själva måste vara mycket svårt att skydda från att brännas igenom.

Magen innehåller celler som kallas oxyntic celler, eller parietalcellerna, som utsöndrar magsyra. Detta väcker surhetsgraden i magen drastiskt, vilket i sin tur interagerar med mat i magen. Den sura magsaften oskadliggör de proteiner som finns inom livsmedel, utsätta sin peptid obligationer. Samtidigt aktiveras magsyra ett viktigt enzym, Pepsinogen, som också utsöndras i magsäcken. När man aktiverar detta enzym man omvandlar den till pepsin, som sedan bryter obligationer på proteiner som länkar samman de olika aminosyror, vilket gör att dessa aminosyror för att kunna utnyttjas. Förutom att bidra till att bryta ner mat, magsyra också fungerar som en sorts säkerhetsmekanism för att skydda kroppen mot farliga bakterier som kan ha varit tillsammans med föda eller vatten. Den mycket sura miljö som magsyra former är dödligt för de allra flesta skadliga bakterier och andra mikroorganismer som bidrar till att utplåna den största delen av inkräktare innan immunförsvaret har till och med att engagera sig. Även om inte en perfekt försvar hjälper magsyra minska belastningen på kroppens senare försvar, och människor med låg magsyra produktion befinner sig ofta drabbats av mikroorganismer och bakterier. När magsyra har gjort sitt jobb bryta ner maten, dela sönder aminosyror, och denaturering av proteiner, är det material som skickas vidare. De små och tjocktarm ta uppdelade material och fånga upp alla de viktiga näringsämnen som de kan av det. Sedan, efter bearbetning så fullständigt som det kan vara, är resten ut ur kroppen som avfall. När maten passerar in i magen, går det ner en lång slang kallas matstrupen. Matstrupen har starka muskler i båda ändarna, och ventilen längst ner är tänkt att stoppa magsyra från att göra sig in i matstrupen. Men ibland gör denna ventil inte sitt jobb ordentligt, och inte hålla alla magsyra ut, vilket gör att vissa läcka in i bräckliga esofagus vävnad. När detta händer är det oftast kallas halsbränna, känslan av brännande från syran i vävnaden, och en smak av galla i svalget.

Eftersom magsyra är så stark, har mage att ha en försvarsmekanism för att hålla det från att äta själv. Denna försvarsmekanism är i form av en konstant produktion av bikarbonat, som rockar lagret i magen som kallas slemhinnan. Bikarbonat är en bas, och hjälper till att neutralisera syran som har kontakt med slemhinna, hålla den i meddelandet. Ibland är denna mekanism inte fungerar ordentligt, för ett antal olika skäl, bland annat bakterier Heliobacter pylori , extrem överproduktion av syra, eller brist på tillräcklig blodtillförsel. I detta fall kommer magen faktiskt börja äta själv, och bildar vad som kallas ett magsår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.