Har Saturnus måne Titan ha flytande hav?

Saturnus största måne, Titan, har lite vätska hav, nära dess nordpolen-det enda stabila vätska hav i hela solsystemet förutom jorden. Men ändrar inte i din baddräkt riktigt ännu, eftersom dessa hav är fyllda av kolväten, främst flytande metan och etan. Den största av dessa hav som definitivt har bekräftat är ungefär storleken på Lake Superior. En möjlig havet är flera gånger större, närmar sig storleken av Kaspiska havet. Dräneringskanaler och andra kontrollampa geografiska egenskaper har kartlagts också.

Om Titans atmosfär hade syre, en enda match kan kan antända ett område hundratals eller tusentals kvadrat miles stor, som kolväten är brandfarliga. Som tur är Titans atmosfär 99,8% kväve. Titan är den enda klippiga kropp i solsystemet med en atmosfär som består av mer än ett par spårgaser. Atmosfären är så tjock, och allvaret så låga, att en människa med vingar fastspända på armarna skulle kunna flyga igenom det med liten ansträngning. Eftersom det upptäcktes 1655, har Titan till stor del ett mysterium, eftersom den är täckt med tjocka moln som planeten Venus. Emellertid har en ny rymdsond uppdrag, Cassini-Huygens, gett oss en enorm mängd ny information om denna främmande värld, som bekräftar att Titans kolväten sjöar så sent som i januari 2007. Cassini, skyttelns sjönk sonden Huygens ner till Titans yta den 14 januari 2005.

Dussintals flybys av Cassini skytteln har bekräftat förekomsten av Titans lång-hypoteser kolväte sjöar, tillsammans med geografiska objekt såsom ett väldefinierat kuster, öar, avloppen, och närliggande bergen. Cassini-Huygens är ett internationellt samarbete mellan NASA, Europeiska rymdorganisationen och den italienska rymdorganisationen. Sonden resa till Saturnus tog knappt sju år, och det är den första satelliten i omloppsbana runt Saturnus, men den fjärde att besöka den. Den totala kostnaden för projektet var $ 3. 26 miljarder US dollar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.