Vilken är den dyraste i sak i världen?

Det finns flera extremt dyra ämnen i världen, och alla av dem har att göra med exotiska fysik. Historiska utmanare för den dyraste ämnet såsom saffran, plutonium, guld och diamanter är som smuts i jämförelse med dessa. Tre kategorier av material som konkurrerar om de dyraste ämnet antimateria (speciellt antiatoms som Antiväte) på $ 1,750 biljoner US dollar (USD) per ounce, följt av hafnium och isomerer tantal, cirka USD 480 miljoner dollar per uns, och diverse exotiska partiklar såsom botten kvarkarna, som är i samma liga som antimateria.

Kostnaderna för antimateria har kommit faktiskt ner. Under 1999 var det omkring $ 62. 5 trillion dollar per gram ($ 1,75 USD kvadriljon ett uns). Anledningen antimateria kostar så mycket är att det endast kan göras i mycket små mängder med multibillion acceleratorer dollar partikel. När enorma mängder elektromagnetisk energi är koncentrerad på ett ställe, både konventionell materia och antimateria spontant skapade och fysiker kan använda magnetiska fällor att isolera antimateria. Även om de vanligtvis bara skapa antiprotonen, kan de tillsammans med antiprotonen med positroner (anti-elektroner) för att skapa anti-väte.

Antimateria är värdig titeln dyraste ämne, eftersom det torde vara en av de mest användbara ämnen i universum. Antimatter har teoretiskt största energitäthet ut någon energikälla. Energiinnehållet i 1 kg antimateria motsvarar 47 megaton TNT, liknande den största atombomben någonsin detonerade, som hade en svamp moln sju gånger högre än Mt. Everest och kunde orsaka tredje gradens brännskador på ett avstånd av 100 km (62 mi). Antimatter har en sådan enorm energi densitet att om det skulle kunna utnyttjas för raketer, kan det påskynda en nyttolast till en betydande del av ljusets hastighet. Få andra framdrivningsteknik klarar av detta, inte ens i princip.

Den dyraste ämnet förutom antimateria är andra diverse exotiska material, som tidigare nämnts, liksom hafnium och tantal nukleära isomerer. En nukleär isomeren har samma antal protoner och neutroner som normalt ingår, men ett eller flera av sina nukleoner befinner sig i ett exciterat tillstånd som innebär att det innehåller mycket mer energi än elementet i grundtillståndet. Sådana isomerer kan förmås att släppa ut gammastrålning, och vid ett tillfälle var enögd som en futuristisk bränsle eller bomb material, men framkallade utsläpp av kärntekniska isomerer har ännu inte utvecklas på ett tillförlitligt sätt. Till skillnad antimateria, är det dyraste ämnet mer värdelös, åtminstone tills tekniken går framåt något.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.