Vilka framsteg har skett inom Private rymdfärder?

Sedan självfinansierat besök av Dennis Tito, ett amerikanskt investment manager och före detta anställd på NASA Jet Propulsion Laboratory, till den internationella rymdstationen 2001 har området för privata rymdfärder sett spännande utveckling. Varje år finns ytterligare en milstolpe, och utan tvekan den här artikeln kommer bli out-of-date eftersom tiden går. Ändå försöker vi att beskriva utvecklingen i privata rymdfärder som har uppnåtts och med november 2008. En av de viktigaste historiska ögonblick i privata rymdfärder uppnåddes den 21 juli 2004, då SpaceShipOne, en 5 m (16. 4 fot) spännvidd farkosten byggdes av Burt Rutan's Scaled Composites, uppsteg senaste 100 km (62 mi) höjd, den internationella definitionen av utrymme. Farkosten nått denna höjd i två separata flygningar under en två veckors period. Det som många poster, inklusive den första privatfinansierade bemannade farkosten att nå rymden, och den första privatfinansierade farkost att överskrida Mach 2 och 3. Även att göra en rymdfarkost som kan nå omloppsbana kräver ungefär 60 gånger så mycket energi som just nå rymden, är detta det första steget att privatfinansierade rymdturismen och utforskning.

Senare samma år, i december 2004, ägare av Virgin, Richard Branson, meddelade att han var licensiering av SpaceShipOne design för Virgin Galactic, ett nytt utrymme turism företag baserat i New Mexico. Företaget bygger en flotta av fem båtar och planerar att börja erbjuda flygningar under 2010, i avvaktan på omfattande tester för säkerheten. Flygningarna kommer att kosta $ 200,000 US dollar (USD) vardera. Över hundra rymdfärder entusiaster har redan anmält sig, bland annat kändisar som William Shatner och Sigourney Weaver. Den 12 juli 2006, fanns det en annan viktig milstolpe när Bigelow Aerospace lanserade Genesis I , en experimentell privat utrymme livsmiljö. Detta var den första privata rymdstation i historien. Den 28 juni 2007, Genesis II I inleddes. Grundaren av Bigelow Aerospace, Robert Bigelow, har erbjudit en $ 50 miljoner dollar "America's Space priset" till de företag som kan utveckla en pålitlig och säker omloppsbanor bärraket för kommersiella rymdfärder till en omloppsbana runt hotellet.

Den 28 september 2008, efter tre misslyckanden, uppnåddes en milstolpe, det första orbital raketen lanserades av ett privat företag, Falcon 1. Företaget som bygger jag Falcon, SpaceX, syftar till att ge raketer för $ 7-8. 5 miljoner dollar en pop, som är relativt billig i världen av rymdfärder. Företaget utvecklar även Draken kapsel som man säger så småningom kommer att användas för att starta mänskliga besättningar i omloppsbana på Falcon raketer. Demonstrationsflygningar kommer att hållas mellan 2008 och 2010, och NASA ställer sitt hopp till SpaceX att komma fram till en lansering som borgar för astronauterna på den internationella rymdstationen efter rymdfärjan programmet avvecklas och innan Orion Crew Vehicle utvecklas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.