Vilka djur lever i Aphotic Zone of the Ocean?

flesta av havet är helt mörkt. Detta kallas aphotic zonen. Den aphotic zonen börjar på ett djup av 0,9 km (3000 m) och fortsätter till botten, som vanligtvis maxes ut på ett djup av 5,5 km (18. 000 m), med undantag för djuphavsgravarna, som kan vara så djupt som 11 km (6,8 mi). I aphotic zon kan fotosyntesen sker inte, så de vanliga grunden för näringsvävarna, växter och cyanobakterier, är frånvarande. Istället djuren livnär sig på slaktkroppar som faller från ovan, andra djur, och i vissa sällsynta fall, bakterier som använder kemiska energikällor såsom sulfider och metan.

Den aphotic zonen är ytterligare delas in i två nivåer, bathypelagic zonen, som sträcker sig från ca 1 km (3300 m) under ytan till 4 km (13000 ft) nedan. Nedanför detta är abyssopelagic zonen, även kallad abyssal zonen, där trycket är mycket hög (400 atmosfärer och uppåt) och droppar den biologiska mångfalden kraftigt. Även under abyssopelagic zonen är hadopelagic zon, som används för att hänvisa till djuphavsgravarna.

Vissa djur som lever i aphotic zon omfattar gulper ål, jätte bläckfisk, mindre bläckfisk, marulk, vampyr bläckfisk och många maneter. Några av de fulaste och mest ondskefulla ser fisk i världen finns här, inklusive huggormen fisk, fangtooth, dragonfish, ödlefisk, och många andra. Dessa fiskar ofta har svängbara käkar, svarta fjäll, genomträngande ögon, och mycket vassa tänder. Du skulle inte vilja springa in i dem i en översvämmad mörk gränd. Några av dem är uppkallade efter deras ytlig likhet med reptiler.

Många av djuren i aphotic zonen är självlysande, vilket innebär att de kan producera sitt eget ljus på ett eller annat sätt. Detta kan användas både för navigering och lura små djur i sina käkar. Den marulk är förmodligen den mest kända exemplen, eftersom det har ett lockbete utskjutande framför sin mun från en särskild bihang på huvudet.

Annan fisk ser inte så ont så mycket som blob-like. Dessa bottom-matare inkluderar passande namnet Psychrolutes marcidus, kista fisk (som promenad längs havsbottnen med ben-liknande fenor) och andra. På botten kan man även se sjögurkor och jätte isopods, fot långa släktingar woodlice.

djuphavet också har många ovanliga och sällsynta hajar, såsom Jättemunhaj, hyllas som en av de mest imponerande marina djur upptäckterna under förra århundradet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.