Vilka är utsikterna för kolonisera månen?

De fem grundläggande element i livet är kol (C), syre (O), väte (H), kväve (N) och kalcium (Ca). Tillsammans utgör dessa utgör omkring 98% av biomassan. Vi använder också järn och kisel för att göra datorer och maskiner. Problemet med kolonisera månen är att den har gott om järn, kisel, syre och kalcium, men mycket lite väte, kväve eller kol, vilket gör det ganska fientligt inställd till livet.

Små fyndigheter av väte-innehållande isen har observerats vid månens poler, där NASA planerar att inrätta en permanent bas 2025. Annars spårmängder av H, N och C kommer in via solvinden, asteroider och kometer. För kolonisera månen i ett större perspektiv-inte bara använder den som en forskningsbas-stora mängder av dessa delar skulle behöva komma till månens yta.

Carbon kunde komma från kolhaltiga asteroider, som utgör 75% av alla asteroider, och är extremt rika i elementet. Vätgas kan brytas från polerna i början, men kan senare behöva importeras från jorden. Kväve skulle vara det dyraste för att få-det skulle alla behöva importeras direkt från jorden, om det inte finns kvävedepositionen under månens yta vet vi inte om, vilket är osannolikt. Den goda nyheten är att så snart alla nödvändiga uppgifter som förs över, kan de återvinnas upprepade gånger så länge de åtgärder som vidtas för att säkerställa att de delar inte flyta ut i rymden. Kolonisera månen skulle utmanande att komma igång, men när en pålitlig cykel bildas, kan våra förfäder glömma att det någonsin varit så hård. Att döma av mänsklighetens historia och vår ande för prospektering, verkar det som i tillräckligt lång sikt, kolonisera månen är ganska troligt. En möjlig koloniseringen projekt skulle kräva lanseringskostnader att komma ner kraftigt. Ett antal förslag för att minska kostnaden för utrymmet väg till $ 100/lb. eller mindre är på gång, även om det kan vara några årtionden innan de bär frukt. När de gör, kolonisera månen inte kommer att räckhåll för endast regeringar, utan även privata entreprenörer. Månen kan få en ekonomisk förankring genom att exportera Helium-3, vilket skulle vara en idealisk fusion bränsle. Helium-3 är extremt sällsynt på jorden.

En dag kommer vi att titta upp på himlen och se stadens ljus på månen ovanför oss. Människor på månen kommer att titta tillbaka och se våra ljus-inte kolonisterna lever på den sida av Månen som aldrig möter oss, då de bara se solen, stjärnorna, och mycket svagt, de andra planeterna i solsystemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.