Vilka är de vanligast förekommande organiska polymerer?

Den vanligast förekommande organiska polymerer på jorden är cellulosa (som står för ~ 30% av icke-fossilt organiskt kol), lignin (~ 30%), hemicellulosa, pektin, chitin och keratin. Cellulosa är den vanligaste av organiska polymerer i cellväggarna i växter, som står för merparten av markbundna biomassa. Sammanlagt är cirka 33% av växtmaterial cellulosa. Bomull är 90% cellulosa, medan trä är ca 50%.

Cellulosa är känd för att vara den vanligast förekommande jordens organiska polymerer. Används i alla anläggningar kan utsöndras av vissa bakterier som en biofilm. Cellulosa är den viktigaste komponenten i kartong och papper. För att producera papper är det mals till en massa, blekt, sedan formas till ark. De flesta djur, som människor, är cellulosa hårdsmält, och är "kostfiber" som fungerar som ett fyllnadsmedel för vår avföring. Vissa djur, som idisslare och termiter har särskilda bakterier som lever i deras mod att hjälpa till att bryta ner cellulosan och göra den äcklig.

Andra organiska polymerer finns i stora mängder i anläggningar inkluderar hemicellulosa, lignin och pektin . Dessa utgör huvudparten av kärlväxter och har olika funktioner. Till exempel är hemicellulosa icke-kristallin, till skillnad från cellulosa, består av kortare molekylära kedjor, och har en förgrenad struktur medan cellulosa inte. Lignin utgör en fjärdedel och en tredjedel av träets torrvikt, vilket gör den till andra rikligt bland de organiska polymerer.

Oräknat växter, den vanligast förekommande organiska polymerer chitin och keratin, i den ordningen. Chitin former flesta cellväggar av svampar, och exoskeletons alla leddjur, inklusive insekter och kräftdjur, som båda är extremt många. Mängden chitin finns i naturen överträffar förmodligen den torra vikten av alla landlevande ryggradsdjur biomassa. Insekter ständigt massproducera och gör sig när de molt.

Keratin är ett av de organiska polymerer som vi känner bäst, eftersom de utgör merparten av den hårda men icke mineraliserade strukturerna i reptiler, fåglar, groddjur och däggdjur. Noterbart är keratin huvudbeståndsdelen i naglar och hår hos däggdjur, skalor och klor i reptiler, att många delar av fåglar, inklusive fjädrar, och upp leddjur exoskeletons tillsammans med chitin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.