Vilka är de olika Nanoteknik material?

Nanoteknik material bygger objekt mellan 1 och 100 nanometer, med en enda nanometer equaling en miljarddels meter. I huvudsak hittade allt material i naturen är byggda på nanonivå, men objekt manipuleras av människor på molekylär nivå för att bygga något nytt är nanoteknik material. Det bästa tidigt exempel på denna teknik är en Nanorör, genom att ändra måtten på kol molekyler i en honeycomb lattice. Kolnanorör skapa en grafit blad som är betydligt lättare och starkare än stål. Produkter såsom cykel ramar, batterier och racketar tennis är exempel på vad som kan göras kolnanorör. Ett vanligt exempel på nanoteknik material är titan dioxode, som manipuleras för att skapa produkter såsom solskyddsmedel som blockerar ultraviolett (UV) strålning samtidigt som man möjliggör för en solbränna. En annan viktig produkt från titandioxid är en solpanel som intensifierar energi från solljus, vilket leder till en mer effektiv och kraftfull energikälla. Forskarna har funnit att zinkoxid är ett annat exempel på nanoteknik material med liknande fördelar för titanoxid, inklusive möjligheten att blockera UV-strålar och intensifiera ljuseffekter fånga i solpaneler. Både silver och guld partiklar är kraftfulla nanoteknik material, som erbjuder nya lösningar i en mängd olika branscher. Silver nanopartiklar, till exempel, har trumpetade som lösningen för allt från bättre tandkräm till ett möjligt botemedel mot infektionssjukdomar. Guld nanopartiklar också potentiellt viktiga medicinska tillämpningar, från att upptäcka cancer i ett tidigt skede att bota artrit. Både silver och guld nanopartiklar kan användas för elektroniska kablar, vilket ger större flexibilitet och makt än traditionella metoder.

Många nanoteknik material kommer från mer vanliga källor. Lerpartiklar manipuleras på nanonivå skapa en starkare polymer som också är lättare och mer motståndskraftigt mot temperaturer. Allmänhet, lera polymerer kan användas på kläder, husgeråd, och bildelar. Byggnadsindustrin undersöker olika sätt att förbättra vanliga produkter som cement och glas för att skapa nya material som är mer energieffektiva, enklare att producera, och mer miljömässigt hållbara.

Många nanoteknik material har varit kontroversiell. Manipulera material på molekylär nivå leder till möjligheten att toxiciteten hos både själva materialen och biprodukt. Andra problem är energiförbrukningen för att skapa material och det faktum att de inte har visat att de håller i tid. Trots detta är nanoteknik material utvecklas på grund av löftet om ökad innovation för elektronik, textilier, tillverkning och potentiellt revolutionerande effekt på medicinen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.