Var är den djupaste ravin i solsystemet?

djupaste kända Gorge i solsystemet är Valles Marineris på Mars. Det är känt att den djupaste ravin på någon stenig planet i solsystemet, som vi redan har kartlagt alla fyra av dem i detalj (Merkurius, Venus, Jorden och Mars) och har inte hittat något djupare. Valles Marineris är 4. 500 km (2. 800 mi) lång, 200 km (125 km) bred och lika djup som 7. 7 km (4. 8 mi). Som jämförelse är Grand Canyon 446 km (277 km) lång, varierar i bredd från 6,4 till 29 km) (4 till 18 mi), och når ett djup på ca 1. 6 km (1 mi). Den djupaste rämna på vår planet, jordens våt och geologiskt aktiva ytan inte är väl anpassad till att det bildas mycket djupa raviner. Den Marianas Trench, som ligger i Stilla havet nära Filippinerna, är 10,9 km, 6,77 mi under havsytan, men mindre än hälften så djup mäts relativt havsbotten, lägga det ifrån djupet av Valles Marineris. Dock fortfarande okänt, kan det vara så att djupare klyftor finns i solsystemet i dag beslöjad eller avlägsna platser, till exempel steniga kärnor av gasjättar, eller yttre planeterna organ system som Pluto och Eris. New Horizons rymdskepp är på väg till Pluto och kommer att anlända dit 2015 och låter oss karta Plutos yta i detalj och fastställa förekomst av djupa raviner.

Orsaken till bildandet av Valles Merineris anses av de flesta forskare vara en tektonisk spricka bildas under planetsystem kyla, och därefter ökat på grund av erosion. I så fall kan passet vara mycket gamla. Valles Merineris betyder dal sjöfarare på latin, uppkallad efter Mariner 9, NASA Mars Orbiter som upptäckte klyftan 1971. Valles Merineris delar planeten med solsystemets högsta berg, Olympus Mons, flera gånger högre än Mount Everest.

Valles Merineris kan vara en bra kolonisering mål för människor i framtiden. På grund av dess djup, är dalen avskärmad från kosmisk strålning och den intensiva värmen från ytan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.