Vad var några framgångsrika Futurist Predictions?

Bakom nästan varje framgångsrik uppfinning är en framgångsrik futurist förutsägelse. Vissa uppfinningar görs av misstag. Men de flesta är avsiktligt skapad utifrån futuristiska förutsägelser om att de kommer att antas. Naturligtvis, de flesta prognoser i detta avseende är fel. Men många kan vara korrekt. Nikola Tesla, en av de mest lovordade amatör futurister av den 20: e århundradet spådde att hans växelström skulle bli det främsta sättet vi använde el. Han hade rätt.

partikelfysiker förutse framtida framgång när de postulat partiklar förutspåtts av deras teorier. Sådana partiklar vars existens förutspåddes på detta sätt omfattar toppen kvarken, den positron, och neutrinon. Så skulle man kunna säga att teoretiska fysiker är oavsiktliga futurister.

Historiskt futurister är bäst på att förutsäga framtiden, när de faktiskt spelar en viktig roll för att skapa den framtid de förutspådde. På detta sätt profetior kan bli självuppfyllande. Exempel utbredd användning av billiga bilar, lanseringen av Sputnik, månen landning, och utnyttjande av kärnkraft, för att nämna några. Naturligtvis finns det ett facit bias på spel här, där vi lättare kommer ihåg den futuristiska förutsägelser som visat sig vara framgångsrik.

världar finans-och affärsvärlden är fyllda med professionella futurister, även om de vanligtvis inte kallar sig själva som sådana. Med hjälp av studier, ekvationer, bevis och utbildade extrapoleringar, företag futurister försöker projektet huruvida ett företags filial ska öppnas i en viss stad, eller hur många år det tar för en bestämd start-up för att nå positivt kassaflöde. Karriärer och förmögenheter görs och destrueras i efterdyningarna av dessa förutsägelser. En av anledningarna till att aktiemarknaden är så kaotisk att dess beteende beror inte bara på den historiska utvecklingen av ett stort antal företag, men av de samlade prognoser om framtida resultat.

Det kanske mest häpnadsväckande framgångsrika futuristiska förutsägelse var att Francis Bacon, den engelske filosofen som krediteras med att uppfinna vetenskapliga metod som i början 17th century, några år före hans död. Han förutspådde att hans nya sätt att förvärva kunskap, först kallad baconanhängare metoden, skulle bli en stark och genomträngande sätt att härleda sanningen från observationer om naturen. Explosionen av den vetenskapliga revolutionen under århundradena som följde noggrant validerade hans förutsägelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.