Vad var jorden som under Paleocene Epoch?

paleocen epok är den tid på jorden mellan krita-Tertitary utrotas, 65,5 miljoner år sedan, till 55,8 miljoner år sedan. paleocen betyder "gamla (er) ny" på grekiska. Detta är en hänvisning till det faktum att Paleocen var början på en tid präglad av däggdjur, som fortsätter i dag, men var alltför primitiv att innehålla moderna djur order.

Under Paleocen klimatet var mer likt det mesozoiska (Age of the Dinosaurs)-varm och fuktig, med tropikerna som sträcker sig till minst 45 grader från ekvatorn och tempererade skogar nådde polackerna. Stora delar av centrala Eurasien, Nordamerika och Sydostasien som vattenfyllts. Antarktis har ett tempererat kontinent med pungdjur fauna, fortfarande anslutna vid Antarktiska halvön till Sydamerika. Detta spärrade av Drakes sund och förhindrade bildandet av Antarktis Circumpolar Current, vilket skulle leda till Antarktis för att frysa fast ungefär 22 miljoner år efter slutet på en epok. i början av Paleocen mycket av jordens liv förstördes när en 6 mil (10 km) bred asteroid smällde i vad som idag Yucatan-halvön i Mexiko. Detta sparkade upp ett dammoln som täckte jorden på åtminstone flera år, dödar de flesta växter är beroende av fotosyntesen och de djur som ålägger dem att leva. Största djur-dinosaurierna-utplånades alla ut, tillsammans med flygödlor (flygande reptiler), plesiosaurus, pliosaurs, mosasaurs (vattenlevande kräldjur), och många växter och ryggradslösa djur. Detta lämnade öppna en mängd olika nischer som utnyttjas av den primära överlevande grupperna-fåglar och däggdjur.

De flesta däggdjur hela Paleocen var relativt liten-under 20 kg (44 lb). Början av perioden ut som små gnagare, som däggdjur, inom 10 miljoner år hade diversifierat in några nya order, varav de flesta är nu utdöda. Xenartha, däggdjurs klad som innehåller anteaters, sengångare träd och bältdjur, är känt för att ha förgrenat sig från resten av moderkakan däggdjur cirka 60 miljoner år sedan. Pungdjur och placentaliernas hade avvikit från varandra i god tid före början av perioden, så mycket som 130 miljoner år sedan. Fäderneärvda former av de flesta levande order hade kommit till stånd strax innan Paleocen-inklusive hovdjur, insektsätare, grävling-liknande allätare, etc.

Even och Uddatåiga hovdjur avvikit nära början av Paleocene. Grass hade ännu inte börjat täcka jorden, mest av planeten täcks i tropiska och tempererade skogar istället. Således var de flesta däggdjur trädlevande. Sydamerika, Antarktis och Australien skildes från resten av världens landmassa vid den tidpunkten, och kom att domineras av pungdjur snarare än moderkakan fauna. Lite är känt om djur som lever i Antarktis och Australien under Paleocen-de är kända för att vara moderkakan, ättlingar till mesozoiska däggdjur på varje kontinent (fossilen är sällsynta), och åtminstone några av dem var föregångare till nuvarande dag australiska och sydamerikanska pungdjuren. Phorusrhacids, "terror birds" utvecklades nära början av Paleocen i Sydamerika och (troligen) också bott i Antarktis, fungerar som spets rovdjur. Pungdjur eller kräldjur djur vid tidpunkten (utom krokodilerna) var förtryckta av dessa fåglar mördare.

Bland de grupper av moderkakan däggdjur som trivdes i Afrika, Nordamerika, och Eurasien under denna period är primater, plesiadapids (gnagare-liknande förfäder av primater), och condylarths (förfäder till alla hovdjur, som var de första riktiga däggdjur spets rovdjur och större växtätare). Däggdjurs superorders av Afrotheria, Laurasiatheria och Euarchontoglires hade spruckit ungefär 20 miljoner år innan den Paleocen var så utvecklingen under Paleocen en ytterligare diversifiering av dessa order, den första tillgängliga diversifiering efter dinosauriernas utdöende.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.