Vad är skillnaden mellan orsak och samband?

Orsak och samband är begrepp som ofta blandas ihop eller används felaktigt, särskilt det gamla. Detta är tyvärr en sak för människor som någonsin lyssna på en nyhetsartikel rapport eller läsa en tidning. Om du har följt de många saker som har rapporterats som en orsak till cancer, kan du aldrig äta, dricka, eller lämna ditt hem igen. När vi hör att det kan finnas en koppling mellan en sak och en annan, vi ofta felaktigt förutsätter att det ena orsakar det andra. Den största skillnaden mellan orsak och samband är styrkan och vilken grad två saker närstående och den säkerhet som vem som helst kan fastställa ett orsakssamband. Huvudsakligen när man säger en sak utgör ett annat, säger du att det finns en direkt linje mellan att en sak och resultatet. Orsak: En åtgärd alltid kommer att ha en förutsägbar reaktion. När du definierar korrelation, villkoren orsaken och korrelation blir lättare att förstå. Om du ser ett samband mellan två saker, kan du se att det finns ett samband mellan dessa två saker. En sak som inte nödvändigtvis leder till en annan sak som inträffar, men det kan öka sannolikheten för att något kommer att inträffa.

Förstå skillnaden mellan orsak och samband kan få hjälp av ett exempel. Du kan kanske pröva uttalande: "Våldsamma videospel orsaka våldsamt beteende. " Enligt all forskning i denna fråga, är detta uttalande inte är sant, på grund av användningen av ordet orsakerna i den meningen . Forskning har visat att våldsamma tv-spel kan påverka våldsamt beteende. Den visar också att ett antal olika faktorer kan vara ansvarig för en person att vara våldsam, bland dem sämre socioekonomisk status, psykisk sjukdom, missbruk barndom och dåligt föräldraskap. Du kan inte säga våldsamma videospel är orsaken till våldet. För att ovanstående redovisning, skulle du kunna bevisa att alla som någonsin spelat ett våldsamt spel senare ut våld. i stället vad du kan säga, och vad som har studerats, är sambandet mellan våldsamma dataspel och våldsamt beteende. Forskare har visat att det finns ett samband /korrelation där. Sådana spel kan påverka andra att agera mer aggressivt sätt men de är inte den enda faktorn och ibland inte ens en faktor för att förutsäga våld. Således finns ett samband där, som bör beaktas, men det finns ingen orsak faktor. Mycket folk var våldsam, före tillkomsten av videospel, så om du välja mellan orsak och samband här, måste du välja korrelation. I vissa avseenden kan det vara nästan omöjligt, utom i extremt kontrollerade omständigheter att säga något en sak orsakar något annat, särskilt när du arbetar med människors hälsa eller beteende. Du kan, i begränsad sätt, göra filt orsak och verkan uttalanden om vissa saker. Exempelvis uppvärmning av vatten till en viss temperatur låter den koka. Detta är en specifik orsak och verkan relation som ingen skulle ifrågasätta.

Men det kan vara till hjälp att förstå skillnaden mellan orsak och samband eftersom vi ofta barraged med information om saker som kan utgöra en hälsorisk för oss . Vad de flesta forskare komma fram till inom forskningen är att vissa saker, till exempel alkoholism och cancer är ansluten eller co-relaterade. Alkoholism kan öka risken att få cancer, men det hindrar inte i och för sig orsaka cancer.

När du hör om orsaker till sjukdomen, är det viktigt att vara skeptisk. Forskare definierar korrelationer hela tiden, och tyvärr, älskar nyhetsmedier att kalla dessa orsaker, eftersom de sedan översätta till en mycket mer dramatisk historia. Läs eller lyssna noga för att kvalificera ord som antyder samband som "kan", "kan öka", "kunde ha en effekt, att" skilja skillnaderna mellan orsak och samband.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.