Vad är skillnaden mellan fastsittande och rörliga?

sessile organismer kvar på en plats, medan rörliga organismer som är rörliga. Majoriteten av organismer är rörliga, men många viktiga organismer, inklusive korall, tvättsvamp, havstulpaner, manteldjur, bryozoans, havsborstmaskar maskar, några musslor, och de flesta brachiopoder. Naturligtvis alla landväxter är sessile. Vissa djur har rörliga larver och sessile stadier vuxen, eller vice versa.

Sessile djur måste använda passiv uppfödningsmetoder speciellt filter utfodring. Sessile växter använder fotosyntes för energi i alla utom sällsynta fall. Sessile djur har utvecklats ett antal intressanta metoder för att få näringsrika bitar ur vatten, där de nästan alltid bor: tentakler, filter och pumpar. Rörliga djur, som är den absolut vanligaste och mest komplexa, har ett mycket större antal tillgängliga medel för att skaffa mat, men på samma gång, deras näringsbehov är större.

Sessile marina organismer har varit mycket vanligare sedan början av flercelliga livet. De flesta av de tidigaste djur, gör upp en samling som kallas Ediacaran fauna, var sessile. Under Ordovician period, ungefär 480 miljoner år sedan fanns det ett hopp i många filtrerande organismer, vilket tyder på att halterna av små marina djur (plankton) blev rikligare under perioden. Djuren från kambrium omedelbart innan det mesta var botten asätare eller rovdjur.

Sessile organismer behöver effektiva sättet att skydda sig mot rovdjur-inte de kan simma iväg. Vanligtvis består av strukturella faktorer göras av kemikalier som kalciumkarbonat eller kiseldioxid, eller för växter, lignin (bark). Verktyg för val är skalet och nematocyst (sveda celler), de sistnämnda är populär bland Nässeldjur (som korall) och fd bland resten. Vissa sessile djur, liksom Pompeji masken finns kring vulkaniska ventilerna på havsbotten, bygga en lång röret runt sig själva när de växer och kan dra sig i det. Tvättsvamp är en av få fastsittande organismer utan uppenbar försvarsmekanismer, med undantag för lågt näringsvärde och mage-irriterande spicules (spikes) som framställs av kalciumkarbonat eller kisel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.