Vad är några sätt att minska lanseringskostnader?

uppskjutning i rymden har alltid varit mycket dyra. En typisk lansering kostar $ 5,000-$ 10,000 USD per pound nyttolast. Lansering en 1000 lb (450 kg) satellit kan därför kostar uppåt på $ 10 miljoner dollar. Ända sedan vi började lansera saker i rymden, har forskarna varit brainstorming sätt att sänka lanseringskostnader för att öppna denna gräns för att fler företag, regeringar och enskilda. Däremot har få framsteg gjorts hittills. En av de dyraste sakerna med en rymdfarkostutvecklings är bränslet. För varje kilo nyttolast lanseras i låg omloppsbana kring jorden, 25-50 pounds av bränsle krävs. Typiska raketer är drivet av en blandning av flytande väte och syre, som båda måste hållas vid mycket låga temperaturer med hjälp av många ton av kryogeniska kylutrustning. Tänk på en raket som ett mycket dyrt kylskåp storleken på en hög byggnad. Att starta lägre kostnader, är en strategi att bygga en större raket. Tack vare stordriftsfördelar, större raketer tenderar att kosta mindre per kilo än mindre raketer. Men går det bara så långt. Större raketer kan minska lanseringen kostnaden per pund med en faktor på två eller tre, men inte mycket mer än så.

Den mest lovande vägar att kraftigt minska lansera kostnad involvera lösningar där nyttolasten inte behöver ta bränsle tillsammans med den under bestigningen. Detta är ett av de dyraste delarna av en konventionell raketuppskjutning-en raket måste genomföra tillräckligt med bränsle för att inte bara driva nyttolast, men även de återstående bränsle på vägen upp. Ned i atmosfären är den tätaste och mest kostsamma i form av energi för att navigera genom, men det är också där raketen själv är tyngst, kräver mycket stora bränsletankar.

Det finns flera förslag till bränsle mindre eller låg bränsleförbrukning utrymme lanseringar. Ett är att använda en luft-andning motor (ramjet) för den första etappen av uppstigning, med luftens syre som oxidationsmedel snarare än ombord syre. Detta var den metod som SpaceShipOne, den första rymdskepp byggt av ett privat företag. En annan, mer futuristiska tillvägagångssätt skulle vara att bygga en elektromagnetisk accelerator, eller Railgun, avfyra en nyttolast så fort den når omloppsbana. Tyvärr flesta nyttolast sköt i omlopp, från en Railgun skulle få accelerationer på minst 100 gravities, tillräckligt för att döda människor. Därför, om en elektromagnetisk accelerator är byggd för rymden lanseringar, skulle det sannolikt endast användas för att skicka upp varor, såsom vatten eller stål, snarare än astronauter eller satelliter.

Ett ännu mer futuristisk strategi för att minska starta kostnaden skulle vara att bygga ett mellanslag hiss, en tjudra sträcker sig från ekvatorn till en motvikt omloppsbana runt 36. 371 km (22. 600 miles) ovanför jorden. Den enda kända material som är starkt nog att användas för en sådan hiss utan att kollapsa under gravitationskraften vore kolnanorör. Närvarande kolnanorör kostar cirka $ 25,000 USD per kilo, eller 25 miljoner dollar per ton. Skapa även en hiss frö rymden skulle kräva cirka 20 ton, vilket i dagens priser skulle kosta 500 miljoner USD. Det är ganska dyrt, men priserna för nanorör sjunker, och av många forskare tror att konstruera ett utrymme hiss kan vara ekonomiskt genomförbara 2020.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.