Vad är några egenskaper jordens kärna?

jorden har en kärna som består av två delar: den inre kärnan och den yttre kärnan. Den yttre kärnan är i första hand flytande järn och nickel, och den inre kärnan är i första hand fast järn. Ett tag trodde man att den inre kärnan var en enda järn kristall, men nyare teorier förutse det är mer heterogen, med ojämnheter skalor så lågt som en kilometer. Vad vi vet om kärnan har hämtats från analys av seismiska vågor samt modeller som bygger på vedertagen fysik och kemi. Den yttre kärnan börjar på en djup 2890-5150 kilometer (1790-3160 miles)-det finns en viss osäkerhet om den exakta djup. Den inre kärnan börjar på ett djup av 5150-6360 kilometer (3160-3954 miles). Ovanför den yttre kärnan är manteln, den största delen av jordens underjordiska regioner. I jämförelse med kärna, är den mantel högviskösa och ständigt cirkulerar. Det är den yttre kärna som är ansvarig för jordens magnetfält. Det fritt cirkulerar på grund av omrörning orsakade av jordens rotation, dess dynamik som dikteras av Corioliseffekten. Effekten liknar spridningen observerats i bitar av pasta koka i en kastrull. Denna konstant cirkulation ger upphov till jordens magnetfält, i en process beskrivs av dynamo teori. Även den inre kärnan är alltför varm för att upprätthålla ett permanent magnetfält, det förmodligen hjälper stabilisera området som genereras av yttre kärna.

Jorden har inte alltid haft en fast inre kärna. Även trycket på ett oerhört bra, på ett ställe var det så varmt att hela saken var vätska. Den har svalnat långsamt över tiden, och tros vara mellan 2 och 4 miljarder år gammal, yngre än jorden själv som är ca 4,5 miljarder år gammal. Den inre kärnan upptäcktes 1936 av Inge Lehmann.

Eftersom den inre kärnan är fast upphängd i en vätska, kan man rotera oberoende av jorden själv. Flesta geofysiker tror att kärnan roterar ungefär en tredjedel av ytterligare en grad över ytan varje år. Så för varje tusental rotationer av jordens yta, roterar kärnan tusen och en gånger.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.