Vilka typer av Interstellar Rymdfarkoster har föreslagits?

Interstellar rymdfarkosten eller rymdfarkost som kan göra resor mellan solsystem, skulle behöva betydligt mer avancerad än den interplanetära farkost som människan har redan byggda. Även avståndet mellan planeterna i solsystemet kan mätas i lätta minuter eller ljus, stora avstånd mellan stjärnsystem är typiskt tiotals ljusår. Eftersom solvärmesystem är så liten i förhållande till vidsträckta tomrummet de är inbäddade i hög precision navigation och framdrivningssystem kommer att vara nödvändigt för en interstellära rymdskepp för att nå sitt mål med framgång. En fördel med interstellära resor är nära rymdens vakuum, när du får ett objekt i rörelse, finns det inte mycket motstånd att sakta ner. Men skulle med modern kemisk raket teknologi, att driva något föremål för en hastighet över många tusendelar av ljusets hastighet vara oerhört svårt. För att göra en interstellära rymdskepp har man erkänt att fast bränsle, kemiska raketer kommer att vara otillräckliga och att nya metoder för framdrivning måste utformas. Den andra stora tekniska hinder för att skapa en interstellära rymdskepp är att se till att dess åkande bekvämt och psykologiskt passform under hela resan, som skulle ta hundratals eller tusentals år. En interstellära rymdskepp sannolikt skulle ha att tjäna som ett autonomt utrymme koloni, kanske bostäder generationer av individer och medlen för deras överlevnad och välfärd. Föreslagna alternativen hör skendöd system eller människor genmanipulerade att leva längre, äta mindre, eller är resistenta mot uttråkning. En av de första konkreta förslag till ett interstellära rymdskepp kommer från Project Orion , som föddes 1958 vid General Atomics i San Diego. Projektet, som tros av flera Atomic forskare att vara praktiskt med dagens teknik, innebär ett fartyg utrustat med en massiv stötdämpare, drivs framåt av explosioner av vätebomber uteslutits ur den bakre delen av båten. Bomberna skulle förånga en del av smällen plattan (någon form av plast bedömdes vara optimal), som skulle fungera som drivmedel för att ge dragkraft. Dussintals av vetenskapsmän och ingenjörer var allvar med att bygga ett rymdskepp Orion på 60-talet och med det att göra utflykter runt om i solsystemet på 70 och 80-talen, men projektet sköts på grund av den politiskt känsliga kärnvapen.

En annan, mer avancerad form av föreslagna interstellära rymdskepp är Bussard ramjet. Detta Ramjet skulle bestå av en jätte scoop på framsidan av farkosten, som syftar till att intaget interstellära väte mycket i hur en jetmotor luftintag. Den kärnor av väte skulle smält in proton-proton reaktioner, tillhandahålla energi för drag. Trots att mängden fritt flytande väte i den interstellära utrymmen är diffus, kan mycket väte skördas om fartyget rörde sig i nära ljusets hastighet, eftersom dess utformning kräver. Det har beräknats att ett sådant fartyg skulle kunna flytta till cirka 16% av ljusets hastighet.

Ännu ett förslag rymdfarkosten solens segel. Eftersom även solljus utövar påtryckningar på ytor, kan det användas till att driva en nyttolast ansluten till en gigantisk sol segel. Sådant segel skulle behöva vara flera kilometer bred, men kanske bara några atomer tjock, beroende på vilket material som används. Grafen, en särskilt stark och tunn arrangemang av kolatomer, kan vara en potentiell kandidat. Rullas upp tätt, en nyttolast bestående av endast några hundra ton skulle kunna vara tillräckligt för att sätta in en sol segel kan accelerera en nyttolast till en betydande del av ljusets hastighet. Problemet är bara att sakta ner när du har nått ditt system mål stjärna, en uppgift som kan hänföras till kärnkraft retro-raketer.

Många andra typer av interstellära rymdskepp har diskuterats, både i ett seriöst sammanhang och science fiction. Rymdfarkoster som använder wormholes eller "böjning" i rumtiden är populärt diskuteras, trots att sådana konstruktioner kräver vanligen antingen oerhörda mängder energi (omkring på order av vad solen släpper på ett par minuter) eller användning av negativ innebörd, en exotisk form av frågor som kan eller inte kan faktiskt existerar. Skapandet av fartyg som använder verkliga drivmedel för att ge dragkraft är mycket mer realistiskt, fastän deras skapande är förmodligen flera decennier bort, eftersom vår nuvarande teknik. Med tanke på de verkligt radikala konsekvenser interstellära resor och kolonisering, ett par decennier knappast en lång tid att vänta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.