Vilka är riskerna med en genetiskt modifierad "Superbug"?

Det finns experimentella bevis för att det är möjligt att använda genteknik för att öka dödlighet av föreliggande patogener, såsom mousepox eller mjältbrand, så att de kan göra ännu mer skada än de skulle utan ändringar. Det har också visat sig möjligt att återuppliva virus som har is i nästan hundra år, vilket var fallet nyligen med 1918 Spanska sjukan virus som dödade 50-100 miljoner människor världen över under 1918-1919, mer än dubbelt så dör världskriget, som omedelbart föregick pandemi. Förutom att vara återskapas och användas för att infektera försöksdjur, som alla kontrakterade svår sjukdom och många som dog, hela genomet av viruset har avpassat och offentliggörs på Internet för alla att ladda ner. Det kloka i att ett sådant steg kritiserades av tekniker Ray Kurzweil och Bill Joy i New York Times . "Superbug" inom ramen för denna artikel hänvisas till möjligheten att en engineered biologisk krigföring och bioterrorism agent. Annan innebörd för "superbug" avser mikrober som utvecklas exklusivt på sjukhus (där selektionstryck för evolution är starkast) och är resistenta mot antibiotika. Den mest kända är resistenta mot antibiotika "superbug" är Staph infektionen och dess varianter. Trots att det varken är anslutna idag, finns möjligheten att ingenjörerna av biologiska vapen kunde utnyttja antibiotikaresistenta bakterier för biologisk krigföring kapacitet.

Enligt FN: s biologiska vapen från 1972, samtliga biologiska vapen är förbjudna i användning mellan de undertecknande staterna, som omfattar praktiskt taget alla stormakt. Icke-undertecknande länderna hör den lilla republiken San Marino, Israel, Mauretanien, Tchad, Kamerun, Angola, Namibia, Eritrea, Komorerna, och några ö-nationer i Stilla havet. Men med tanke på realpolitik , stormakter beteende fortfarande "biodefense" forskning, skenbart för att förhindra attacker snarare än att presentera dem. Forskningen har omfattat infekterar apor med smittkoppor och skapa bakteriestammar så dödlig de döda hamstrar som är genetiskt resistenta mot sjukdomen eller injicerats med ett vaccin.

Skapa en superbug är nog inte så komplicerat som det verkar. I sin bok om smittkoppor och mjältbrand, The Demon i frysen , skrev science författaren Richard Preston, "Det viktigaste som står mellan den mänskliga arten och skapandet av en supervirus är en känsla av ansvar hos den enskilde biologer. "Bakterier ta in nya genetiska materialet mycket lätt, en så kallad process omvandling, som gör det enkelt att skräddarsy införa särskilda gener i bakterier för att få dem att producera exakta kemikalier. Till exempel, att göra mycket ren mängder av botulinum toxin för Botox behandling, forskare in en botulinum-making genen i sterila bakterier som laboratoriestammar av E. coli . botulinumtoxin är den mest dödliga ämnet i världen, med förmåga att döda med så lite som 50 nanogram. Om högvirulenta stam av bakterier, exempelvis en vanlig förkylning, fick den gen att syntetisera botulinum toxin och de superbug släpptes samtidigt i flera större flygplatser, hade resultatet tiotals döda, tusentals eller miljontals-ingen vet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.